Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už to bouchlo. Lidem z Hradu došla trpělivost, ostrá slova o Jágrovi a České televizi

Jaromír Jágr
Jaromír Jágr
Foto: Instagram

Kancelář prezidenta republika se vyjádřila k pořadu České televize 168 hodin. V díle odvysílaném 5. května 2019 byla mimo jiné reportáž s názvem „Na tenkém ledě“, ve které novináři spojili účast Jaromíra Jágra v delegaci prezidenta republiky při státní návštěvě Číny s trestním stíháním firmy Energie – stavební a báňská, kterou vlastní rodina Jaromíra Jágra. To ale kancelář prezidenta republiky ostře odmítá a tvrdí, že pro taková nařčení neexistují jakékoliv důkazy.

Česká televize se v reportáži „Na tenkém ledě“ zaměřila nejen na cestu Jaromíra Jágra do Číny, ale spíše na fotku, na které hokejista pózuje s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. Novináři poukázali mimo jiné na to, že Jágra s Mynářem a Hradem spojuje víc, než se na první pohled zdá.

Mynář je spjat s problematickou zakázkou Hradu na stavební úpravy v Lánské oboře. Zakázku za 191 miliónů obdržela firma Energie - stavební a báňská, která je však obviněna z manipulace se zakázkou. Konkrétně se jedná o manažera firmy a správce Lánské obory Miloše Baláka. Spolumajitelem firmy Energie - stavební a báňská je i otec Jaromíra Jágra.

Hrad ovšem podobné spekulace o rodině Jágrů odmítá. „Jaromír Jágr byl do delegace přizván jako vynikající sportovec a reprezentant České republiky v Číně. Žádná souvislost mezi jeho jmenováním ambasadorem čínského hokeje a zakázkou rodinné firmy Energie – stavební a báňská není a nemůže být. To je naprostý vrchol konspiračních teorií Nory Fridrichové a reportéra Lukáše Valáška. To si opravdu myslí, že v roce 2015, kdy byla vypsána soutěž na zpevnění břehů Klíčavské přehrady, jsme plánovali, že v roce 2019 vezmeme Jaromíra Jágra na návštěvu Číny a uplatíme ho touto zakázkou? Jak bychom to asi udělali, když Energie – stavební a báňská vyhrála veřejnou zakázku? A ta byla navíc podle znaleckého posudku policie provedena v pořádku a za férovou cenu,“ uvádí v oficiálním prohlášení Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky.

Podle Jiřího Ovčáčka, ředitele Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky a tiskového mluvčího prezidenta republiky, je reportáž ČT typickým příkladem nesolidní bulvární žurnalistiky, kterou dle něj veřejnoprávní stanice ve vztahu k prezidentu republiky Miloši Zemanovi předvádí již od doby jeho prvního mandátu v roce 2013. „Když už nevědí, jak by pana prezidenta poškodili, zaměří se na jeho spolupracovníky nebo hosty. Tentokrát si to doslova odnesl Jaromír Jágr, který v Číně odvádí vynikající práci pro dobré jméno České republiky. Nechápu, jak si Česká televize může dovolit argumentaci, že účast Jaromíra Jágra může být náhodou, ale také jí být nemusí, a naznačit jeho podíl na údajném trestném činu,“ tvrdí Ovčáček.

„To je stejně validní argumentace, jako kdybych já řekl, že kdyby hloupost nadnášela, stala by se Nora Fridrichová první českou kosmonautkou a Lukáš Valášek druhým českým kosmonautem. A zkuste dokázat, že tomu tak není,“ rýpnul si do novinářů Ovčáček. 

Témata:  Jaromír Jágr Pražský Hrad Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy