Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další problémy s letní dovolenou. Češi si pěkně připlatí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: CzechTourism.com

Čekat s výběrem zájezdu na poslední chvíli se podle oslovených cestovních kanceláří nemusí letos vyplatit zejména rodinám s dětmi nebo klientům, kteří požadují konkrétní hotel. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže může nabídka takzvaných last minute pobytů v srpnu meziročně klesnout až o 50 procent, a to hlavně do nejžádanějších destinací, jako je Řecko nebo Baleárské ostrovy. Oproti loňsku mohou podle odhadu CK podražit až o deset procent. Je to kvůli velkému zájmu o first minute zájezdy a odstavení letadel Boeing 737 MAX z bezpečnostních důvodů.

"Předpokládáme, že průměrná cena last minute nabídek bude vyšší o jeden až tři tisíce korun oproti loňskému roku, záleží podle destinací a hotelů," řekl ČTK obchodní ředitel CK Exim Tours Petr Kostka.

Podle Papeže bývá právě v srpnu na kapacity cestovních kanceláří největší tlak, a pokud bude méně místa v letadlech, ubude i last minute zájezdů. "V září bych už tak velký tlak neočekával, protože rodiny s dětmi létají méně," uvedl. Dodal, že se ale sezona i přes problémy s letadly vyvíjí dobře. Objem prodaných zájezdů je momentálně vyšší i ve srovnání s loňskou rekordní sezonou, potvrdil mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Provoz letadel Boeing 737 MAX 8 a MAX 9 v březnu pozastavila po dvou haváriích Evropská agentura pro bezpečnost letectví. Společnost Smartwings, která má ve své flotile sedm těchto letadel, krátce poté informovala, že v létě omezí kapacity svých letů o osm procent.

"Já osobně bych nečekala a vybrala si svůj letní zájezd, dokud mám možnost. Teď nabídka ještě je," dodala mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Náklady, které jsou spojeny s "uzemněním" letadel, ještě cestovní kanceláře přesně vyčísleny nemají. "Dá se ale předpokládat, že půjdou do desítek milionů korun," konstatoval Bezděk. CK Fischer to ale podle něj ustojí. Exim Tours zajistila podle Kostky většinu odletů i za cenu zvýšených nákladů pro firmu. Cestovní kanceláře podle Papeže řeší například administrativní problémy spojené se změnami letových časů, s komunikací s klienty, s hotelovými kapacitami a nedostatkem míst v letadlech.

Úpravám v letovém řádu se nelze podle Kostky zcela vyhnout. "Změny se dotýkají některých letů z Ostravy a Brna do Egypta, z Ostravy na Kos a z Ostravy a Brna do Varny," řekl Kostka. Exim Tours klientům nabízí změnu termínu zájezdu nebo změnu odletového letiště z Prahy. Dotkne se to zhruba tisícovky klientů této cestovní kanceláře.

Místopředseda asociace si nemyslí, že by kvůli této situaci byly nejvíce ohroženy malé cestovní kanceláře. "Nezáleží na velikosti společnosti, ale na její připravenosti vypořádávat se s problémy, na její schopnosti flexibilně reagovat na to, co trh přináší," dodal. Cestovní ruch je však podle Papeže velmi konkurenční prostředí, bez podpory státu nebo EU, a může se stát, že někdo zkrachuje. Připomenul nicméně, že klient, pokud si koupí zájezd u pojištěné CK, o peníze podle zákona nepřijde.

Témata:  cestování dovolená cestovní kanceláře

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy