Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vystaví premiér milióny, za které koupil Petrimex? Kalousek se směje Babišově výstavě

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) uspořádal v Lichtenštejnském paláci výstavu protokolárních darů, které obdržel během své politické kariéry. Opozičního poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) zaujalo, jestli se objeví i podezřelý "dar" při převzetí firmy Petrimex Babišem.

Na výstavě se nachází dary z třiceti zemí světa. K nejzajímavějším předmětům patří podepsaný dres českého basketbalisty Tomáše Satoranského věnovaný prezidentem USA Donaldem Trumpem. Zápas Satoranského v NBA shlédl Babiš právě během státní návštěvy v Bílém domě u amerického prezidenta.

Úspěšný basketbalista se však s Babišem odmítl setkat. Vystavený dres je tak zajímavým předmětem, který kontroverzi dokumentuje. 

Opozičního poslance Miroslava Kalouska by však dres na výstavu nenalákal. Přál by si totiž spatřit jednu z nevyjasněných okolností, díky níž Andrej Babiš "získal" firmu Petrimex.

"Prosím o informaci, zda je na výstavě prezentován i zahraniční dárce daru, za který @AndrejBabis ukradl Petrimex. Pokud ano, jdu se podívat taky," napsal na Twitteru poslanec Kalousek.

Prosím o informaci, zda je na výstavě prezentován i zahraniční dárce daru, za který @AndrejBabis ukradl Petrimex. Pokud ano, jdu se podívat taky. https://t.co/XeTEhmQALh

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) May 8, 2019

Připomněl tak kauzu, kdy Babiš vyvedl z firmy Petrimex majetek prostřednictvím kyperské společnosti O. F. I., kterou měl vlastnit jeho bývalý spolužák z gymnázia na němž Babiš studoval, ale jeho jméno si už v současnosti Babiš nepamatuje. Petrimex investoval značné prostředky do Agrofertu a pak ho O. F. I. prodal za mnohem nižší částku, než byla jeho cena. Kyperská společnost, která sehrála důležitou roli v celé kontroverzní operaci, již také neexistuje.

Agrofert v současnosti patří do svěřenského fondu jediného obmýšleného (tj. vlastníka) tohoto fondu Andreje Babiše.

Kalousek tak byl pravděpodobně zvědavý na tyto dnes neznámé "dárce", kteří stáli u Babišova převzetí Agrofertu.

Témata:  Miroslav Kalousek Andrej Babiš Agrofert

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy