Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi o eurovolby nemají zájem, tři čtvrtiny voličů zřejmě zůstanou doma

Volby
Volby
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Květnových voleb do Evropského parlamentu se chce zúčastnit 27 procent voličů v Česku, zjistil průzkum agentury STEM/MARK. Jeho autoři ale upozornili, že skutečná účast je většinou nižší než ta, kterou lidé předem slibují. Volit plánují častěji pravidelní voliči, muži, lidé s vysokoškolským vzděláním a obyvatelé Prahy. Mezi nejznámější lídry kandidátek patří Jiří Pospíšil, Jan Zahradil, Pavel Telička či Jaromír Štětina. ČTK to dnes sdělil Jan Burianec z agentury STEM/MARK.

V předchozích volbách do europarlamentu v roce 2014 volební účast mírně přesáhla 18 procent. "O své účasti je v tuto chvíli přesvědčena více než čtvrtina (27 procent) oprávněných voličů. Je však nutné upozornit, že deklarovaná účast (zvláště u voleb takzvaného druhého řádu) je většinou o něco vyšší než ta skutečná," uvedl STEM/MARK.

Mezi nejznámější lídry kandidujících subjektů patří podle agentury Jiří Pospíšil z koalice STAN, TOP 09 a dalších partnerů, Jan Zahradil z ODS, Pavel Telička z Hnutí Hlas či Jaromír Štětina z uskupení Evropa společně. "Z analýzy STEM/MARK vyplývá, že šanci uspět ve volbách do Evropského parlamentu mají díky svým lídrům (a současným europoslancům) i neparlamentní subjekty, jako jsou Hnutí Hlas či Evropa společně," uvedl STEM/MARK.

Štětina byl v minulých volbách zvolen za TOP 09 a STAN, Telička za ANO. Podle Buriance je nynější Teličkovo a Štětinovo uskupení ochotno volit kvůli jejich lídrům 12 procent potenciálních voličů, pro které nejsou tak podstatné strany, ale spíše jejich kandidáti.

Podle průzkumu agentury Median, zveřejněného ve čtvrtek, se při čtvrtinové účasti v evropských volbách může vyrovnat zisk středolevých a konzervativních stran ANO, ČSSD, KSČM a SPD se středopravou a liberální opozicí, kam Median řadí Piráty, ODS, lidovce a koalici TOP 09, STAN a Zelených. Pokud by byla podle Medianu účast ještě nižší, zisk středopravé a liberální opozice by jasně převážil.

Nižší účast by podle volebního modelu Medianu neprospěla zejména hnutí ANO, komunistům a sociálním demokratům, pomohla by naopak koalici TOP 09, STAN a Zelených, lidovcům a ODS. Zisk Pirátů se při všech možných volebních účastech pohyboval kolem 14 procent, SPD by dosáhla nejlepšího výsledku při čtvrtinové účasti.

Témata:  volby průzkumy Eurovolby

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.