Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli eurovolbám to začalo lítat. Tak vy chcete zničit EU? To teda ne

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Volby do Evropského parlamentu se nezadržitelně blíží. Do kampaně se snaží promluvit i řada známých osobností. K účasti a volbě proevropských subjektů tak vyzývají například i režisér Jan Hřebejk nebo herec a spisovatel Zdeněk Svěrák.

Kancelář Evropského parlamentu, která na sociálních sítích informuje o politice Evropské unie, na facebooku zveřejňuje videa se známými osobnostmi, které mluví o důležitosti eurovoleb. „Jsou nápady, které mění dějiny k lepšímu. Takový byl Marshallův plán a taková je Evropské unie,“ myslí si Zdeněk Svěrák.

Apeluje proto na české voliče, aby v eurovolbách dali hlas těm, kteří podporují EU. „Prosím vás, dejte svůj hlas těm, kteří jí chtějí zachovat a zdokonalit, a ne těm, kteří jí hodlají zničit. Tak budu volit i já. Zdeněk Svěrák,“ dušuje se herec a režisér.

V dalším podobném klipu vystoupil například Jan Hřebejk, „Chtěl jsem moc poprosit všechny, co si myslí, že do Evropy nepatříme a že bychom měli odejít a že dřív bylo líp, tak moc je prosím, aby k eurovolbám nechodili, a ty ostatní moc prosím, aby přišli.

Vedle Hřebejka a Svěráka se na jednom z vidí objevil například také známý lékař Jan Pirk. „Žijeme v Evropské unii, ke které máme výhrady. Jestliže chceme,, aby se změnila, musíme jít k volbám, aby tam byli naši zástupci takoví, které bude slyšet,“ vzkázal voličům.

„Češi jsou upachtěný národ plný homofobních zbabělců, kteří se před každým problémem schovávají a nemají koule na to ho řešit. Tak přesně tohle nechci, aby si o nás myslel zbytek Evropy,“ hlásá na dalším videu hudebník Ondřej Gregor Brzobohatý s tím, že právě proto půjde k eurovolbám.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční 24. a 25. května. Výsledky budou známy 26. května pozdě večer po uzavření volebních místností v celé Evropské unii. Čechy v europarlamentu zastupuje 21 europoslanců a letos se o hlasy uchází 39 uskupení. 

Témata:  Eurovolby Zdeněk Svěrák Jan Hřebejk evropské volby (2019) volby

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy