Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Únor 1948? Ovčáček zase přirovnával demonstranty ke komunistům

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Jiří Ovčáček se tváří v tvář utkal s předsedou spolku Milion chvilek pro demokracii, který pořádá pondělní demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Ani v osobním střetu si neodpustil srovnání s únorem 1948.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček opět přirovnal probíhající demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi a nově jmenované ministryni spravedlnosti Marii Benešové ke komunistickému převratu v únoru 1948. Tentokrát se tak dělo v pořadu Pro a proti na veřejnoprávním Českém rozhlasu.

Ovčáček se v duelu střetl s předsedou spolku Milion chvilek pro demokracii, který sám s oblibou tituluje na sociálních sítích jako „Milion chvilek nenávisti“. Mluvčí nejprve hájil rozhodnutí premiéra jmenovat Benešovou, za týden podle něj nemohla nic zásadního učinit. „Takže tady se protestuje proti něčemu, co se ještě nestalo,“ řekl Ovčáček.

Hájil i samotnou Benešovou. „Je to kredibilní osoba, bývalá nejvyšší státní zástupkyně, už byla ministryní spravedlnosti a je to odbornice. To, že nehlasovala pro vydání Andreje Babiše, je názor, každý z nás nějaký má a projevuje ho,“ konstatoval mluvčí prezidenta. Kritiku ministryně označil za „nepoctivou, falešnou a prázdnou“.

Předseda Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář kontroval slovy, že kdyby byly přijaty požadavky iniciativy, nezávislosti justice to bezesporu pomůže. Spolku vadí minulost ministryně. „My soudíme Marii Benešovou za to, že už dva roky tu opakovaně činí vyjádření a kroky ve prospěch současného premiéra Babiše,“ uvedl Minář.

Ovčáček vytáhl na závěr svůj oblíbený argument – komunistický puč. „Občanská společnost projevila svůj názor ve volbách. Pro mě je ta občanská společnost milion hlasů pro premiéra a dva a půl milionu pro prezidenta. V demokratické společnosti se prostě neustupuje náměstí, není rok 1948,“ uzavřel debatu mluvčí prezidenta.

Témata:  Jiří Ovčáček demonstrace Andrej Babiš Marie Benešová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy