reklama

Hejma demonstrace proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové a premiérovi Andreji Babišovi označil za nešvar. Je to celorepublikové hnutí, je to velice pěkně zorganizované. To jsou ti chvilkaři, že? Ti, co dělají podzimy proti Zemanovi, karty a tak dále,“ vysvětloval hudebník.

„Já myslím, že tady nejde o Marii Benešovou, tady nejde o justici, i když se to tak tváří. Jde spíš toho Babiše, jak ho svrhnout. To je takový evergreen. Ale myslím si, že teď je to hlavně o evropských volbách. Aspoň v té Praze jsem to tak vnímal,“ uvedl Hejma s tím, že se na těchto akcích prezentují i někteří politici.

„A ejhle, tam mluví zástupci Pirátů, TOPky, STANu, ODSky, ba i Dolínek od socanů přišel a zaprotestoval proti vlastní vládě. To je neuvěřitelný,“ divil se Hejma. „On přišel ukázat, že by se s nima kdyžtak dalo počítat a že nejsou úplně zasvěcení tomu Andrejovi,“ tvrdí. „Ti politici, co mluvili na pódiu, jsou placení z našich daní, aby dělali opoziční politiku, mají neomezený přístup do veřejnoprávních médií, zase placený z našich daní. A teď byli na téhle demonstraci, která je rovněž placena od těch lidí, co tam stáli. To je komparz, který není placený, ale který si to sám zaplatí,“ shrnuje textař.

Podle něj jde spíše o o mítink před evropskými volbami. „Jak by jinak dostali 20 tisíc na Staromák s nějakým eurotématem. Stačí říct 'Babiš do tepláků' a lidi přijdou a pak do nich dáte eurovolby,“ zmínil Hejma. „Mimochodem, já si myslím, že oni uspějí, protože ti jejich fanoušci, kteří tam byli, je budou volit. Ti jsou věrní, oddaní Bruselu,“

Zkritizoval také předvolební spot TOP 09 a STAN, který vychází ze známé scény z Pelíšků. Podle něj jej snad režíroval sám Vladimir Putin, protože jde o hybridní válku. „tohle je hybridní atomová bomba. A nevím, kdo tohle může brát vážně,“ kroutil hlavou Hejma. „Zajímavá na tom je ta závěrečná scéna, jak falešný Kodet (Jan Hrušínský, pozn. redakce) mlátí člověka holí, je v hezkém protikladu Dominiku Ferimu, kterého normálně zmlátili za politický názor, což jsme všichni odsoudili, protože to je špatně. A tady se v reklamním klipu mlátí člověk za politický názor. Chápete to?“ tázal se Hejma.

Na závěr si vzal na paškál Českou televizi. Ta je podle něj prostátní a prorežimní. „Protože u nás, a to já opakuju pořád, nevládne Andrej Babiš ani Miloš Zeman. Tady vládne EU. My jsme členský stát EU, ztratili jsme svou suverenitu v Lisabonské smlouvě. Česká televize dělá probruselskou politiku,“ vysvětluje Hejma s tím, že to se od ČT čeká a to také dělá. „Stejně jako demonstrace na Staromáku byla prorežimní. Ono to tak nevypadá. Babiš a Zeman jsou jen úředníci, přerozdělují prachy, co zbydou, ale když je něco vážného, rozhoduje se to v Bruselu,“ tvrdí Hejma.