Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš mladší má vážné problémy, tvrdí advokát. Vyšetřování jeho "únosu“ na Krym stojí

Andrej Babiš ml.
Andrej Babiš ml.
Foto: Facebook

Ani po půl roce se vyšetřovatelé v kauce Andreje Babiše mladšího nepohnuli z místa. Českým policistům se totiž stále nepodařilo vyslechnout syna českého premiéra Andreje Babiše kvůli jeho údajnému zavlečení na Krym. Pořád ještě nemají k dispozici odpověď švýcarských úřadů. Na bodu mrazu je i případ možného pochybení policistů, kteří okolnosti cesty Babiše juniora na ruské území před dvěma lety odložili.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prozatím odložila uzavření případu možného pochybení pražských vyšetřovatelů, kteří měli vyšetřování okolností cesty Andreje Babiše ml. na Krym na starosti a kteří věc před dvěma lety smetli ze stolu. Původně měla GIBS případ uzavřít do půlky května, rozhodnutí se ale posouvá na červen nebo červenec, upozornil server irozhlas.cz.

Vyšetřovatelé se nemohou pohnout z místa kvůli tomu, že se Švýcarska, jehož je Babiš mladší oficiálně občanem, nepřišla odpověď na žádost o právní spolupráci - požádali o ni přitom už před několika měsíci. Už na konci loňského roku se právník Petr Topinka, který Babiše ml. zastupuje, pro server už na konci minulého roku uvedl., že jej a jeho klienta švýcarská policie dosud nekontaktovala. Od té doby se téměř nic nezměnilo.

Státní zástupce Ondřej Šťastný nicméně nechtěl říct, zda se případ zadrhl právě na tom, že inspekce potřebuje také výpověď přímo Babiše mladšího. „Rozebírat jednotlivé úkony trestního řízení nemůžeme,“ doplnil s tím, že je potřeba provést další úkony, což se standardní situace. „Časový předpoklad je červen nebo červenec,“ dodal.

Čeští vyšetřovatelé nemají od švýcarských úřadů žádnou zpětnou vazbu na svou žádost o právní spolupráci. „Žádný posun není, čekáme na postup švýcarské strany. Podali jsme žádost o právní pomoc v podobě výslechu dotčené osoby a čekáme, až úkony, o které jsme žádali, budou ze strany Švýcarska realizovány,“ popsal pro iRozhlas.cz dozorující státní zástupce Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.

Roli může hrát i zdravotní stav Babiše juniora. Premiér už dříve prohlásil, že jeho syn trpí schizofrenií. Advokát Topinka už loni řekl, že jeho klient je v ambulantní péči nemocnice ve švýcarské Ženevě. „Že by byl úplně bezmocný, to není. Ale má vážné problémy,“ upřesnil pro server iRozhlas.cz Topinka.

Témata:  Andrej Babiš ml. Andrej Babiš Švýcarsko Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy