Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko v ohrožení? Naše populace je vystavena dopadům stárnutí

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Mezinárodní ratingová agentura Moody's varuje před důsledky výrazných demografických změn v České republice, Maďarsku, Polsku a na Slovensku během příštích dvou desetiletí. Ve své dnešní zprávě poukazuje na rychlé stárnutí populace a klesající počet obyvatel v produktivním věku v tomto regionu. Nejvíce je podle Moody's dopadům stárnutí populace vystavena Česká republika, která je však na tento vývoj zároveň nejlépe připravena.

Celková populace v Česku, Maďarsku, Polsku a na Slovensku podle Moody's do roku 2040 klesne zhruba o 2,5 milionu na 61 milionů, zatímco počet lidí v produktivním věku se sníží o pět milionů.

Moody's upozorňuje, že tempo růstu populace a věkové složení obyvatelstva ovlivňuje nejen hospodářský růst, ale také veřejné finance či zdravotní péči. Agentura předpokládá, že podíl počtu obyvatel ve věku 65 a více let k počtu obyvatel ve věku 15 až 64 let se v České republice do roku 2040 zvýší zhruba na 42 procent z předloňských 28,7 procenta.

Populace v České republice, Maďarsku, Polsku a na Slovensku je podle agentury sice mladší, než činí průměr Evropské unie, ale stárne rychlejším tempem.

"To v příštích dvaceti letech povede k dramatickému posunu v demografii regionu," uvedl Vincent Allilaire, který je jedním z autorů zprávy Moody's. "V důsledku toho budou podmínky na trhu práce ještě napjatější, což bude omezovat hospodářský růst těchto zemí," dodal.

Témata:  Moody´s Evropa Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy