Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš je horší než Hitler? Tentokrát hodně přestřelil!

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

V pravidelném hlášení, které se objevuje na oficiálním účtu předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), se objevil status, který se pokouší mobilizovat voliče hnutí ANO v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu. Vyvolal však reakci, která upozorňuje, že rétorika "hlášení" se blíží stylu meziválečné fašistické politiky.

Na oficiálním facebookovém účtu předsedy vlády se objevila další velmi dlouhá zprává, která začínala slovy: "Čau lidi. Natvrdo a bez keců. Dva dny. V pátek 24.5. od dvou odpoledne máme všichni necelé DVA DNY na to, abychom vyčistili Evropský parlament. Jo, ten v Bruselu."

Řadě lidí však takovéto prohlášení přišlo velmi agresivní a neuctivé k demokraticky zvolené instituci jakou je Evropský parlament.

Poslanec Tomáš Martínek (Česká pirátská strana) upozornil, že se jedná o opravdu nevhodný rétorický obrat. "Premiér Babiš na svém FB uvádí, že je prý potřeba vyčistit parlament. Takovou rétoriku si nedovolil ani Hitler. Kam to spějeme? Jako vážně?," napsal na svém twitterovém účtu pirátský politik.

Na neobratný příměr upozornil i komentátor David Klimeš. Připomněl jednak historický kontext, podle kterého by se příměr hodil spíše do slovníku meziválečného fašismu než do současné politiky a také to, že za hnutí ANO zasedá celé volební období několik poslankyň, které by mohl výrok také urazit.

"Pane premiére @AndrejBabis, malá prosba - to “vyčistit Evropský parlament” - tyhle deratizační příměry se ve slušné politice od 30. let nepoužívají, tehdy to nedopadlo dobře, víte? (A svým poslankyním to snad ani neukazujte). Tak tam dejte třeba “vyměnit”, jo?" napsal na sociální síti Klimeš. 

Europoslanci Pavel Telička a Petr Ježek z hnutí ANO, za které byli do Evropského parlamentu v roce 2014 zvoleni, opustili politické uskupení kvůli trestnímu stíhání předsedy strany Andreje Babiše.

Témata:  Andrej Babiš evropské volby (2019) Tomáš Martinec

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy