reklama

ODS obhájila pozici nejsilnější opoziční strany, reagoval na druhé místo ve víkendových Evropských volbách a zisk čtyř mandátů lídr občanských demokratů Jan Zahradil v rozjásaném volebním štábu. Podle předsedy Petra Fialy dali voliči najevo nesouhlas s premiérem Andrejem Babišem (ANO). "Země má naději na změnu," uvedl při vyhlášení výsledků. ODS podle něj splnila svoje předsevzetí a dalším cílem je pro ni vítězství ve sněmovních volbách. "Gratuluji i vítězi voleb, ale doufám, že to bylo naposledy," konstatoval Fiala a poděkoval voličům.

"Nalilo nám to více krve do žil a budeme ještě usilovněji pracovat na tom, abychom uspěli i v dalších volbách v ČR a abychom iniciovali skutečnou reformu EU," uvedl Zahradil. Výsledek je podle něj významný jak pro vnitropolitickou situaci v Česku, tak pro budoucnost Evropské unie. Ukazuje se podle něj, že ODS představuje životaschopnou alternativu vládě, zejména Babišovi a hnutí ANO. "I alternativu těm dvěma krajním extrémům, které dnes zápasí o budoucí podobu evropské integrace, těm, kteří chtějí vystoupit z EU nebo ji chtějí rozpustit, i alternativu vůči těm, kteří chtějí pokračovat za každou cenu v bezuzdné integraci," uvedl.

Dva mandáty získané ve volbách do Evropského parlamentu jsou podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamura výsledkem přesně podle plánu, který si strana stanovila. Je vidět, že SPD a jeho program mají své pevné místo na české politické scéně, dodal. SPD při své premiéře získala 9,14 procenta hlasů.

Za SPD byli zvoleni lídr Ivan David a generál Hynek Blaško, který byl na osmém místě kandidátky. "Jeden mandát by bylo zklamání, dva mandáty jsou přesně pode plánu," řekl Okamura na tiskové konferenci chvíli po vyhlášení výsledků voleb. "Chtěl bych poděkovat všem našim voličům, že nám dali důvěru, a že se můžeme odteď přímo zúčastnit práce v Evropském parlamentu," doplnil.

Lídři kandidátky Spojenci pro Evropu hodnotí dvojciferný výsledek se třemi mandáty jako velký úspěch. V takovou hranici doufalo vedení kandidátky i před oznámením výsledků. Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana se ukázalo, že koalice Starostů s regionálními partnery a TOP 09, stran s proevropským myšlením, překonala drobné spory na domácí politické scéně a ukázala, že alternativní, nevládní strany v Česku mají svou sílu.

"Pokud sečteme výsledky, ať už ODS, Pirátů, STAN, TOP 09 a regionálních partnerů dohromady, tak se prostě ukazuje, že ty alternativní politické síly v České republice svoji sílu a váhu mají," řekl Rakušan. Dodal, že je rád, že hnutí ANO nedosáhlo 30 procent.

Noví europoslanci za Piráty chtějí přiblížit politiku v Evropě obyvatelům České republiky a zaměřit se například na otázky copyrightu nebo daňových rájů. Řekli to po vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu. Zvolený europoslanec Mikuláš Peksa dále uvedl, že dvě největší frakce europarlamentu, lidovecká a sociálnědemokratická, už nemohou dál. Předseda strany Ivan Bartoš dodal, že Piráti měli vyšší ambice, ale s výsledkem jsou spokojeni, představuje další krok v řadě pirátských úspěchů ve volbách.

"Cíl v kampani byl o trochu ambicióznějších, hovořilo se o potenciálu pirátů dosáhnout mety 20 procent," uvedl Bartoš. Doplnil, že i tak jde o úspěch, protože strana získala čtyři procenta navíc oproti volbám do Poslanecké sněmovny. Předseda dále řekl, že hlavním cílem strany bude nyní propojit domácí politiku s tou evropskou a napomoci lepšímu pochopení dění v Evropě mezi obyvateli České republiky.

KSČM provede analýzu voleb, hodnotit je bude poté v červnu. Po vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu to novinářům řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle šéfa komunistů se neprokázalo, že by byly volby referendem o vládním kabinetu. Na koalici ANO a ČSSD, kterou komunisté tolerují, nebude mít výsledek podle Filipa vliv. KSČM získala 6,94 procenta hlasů, proti minulým volbám, kdy měla 10,98 procenta hlasů, tedy ztratila. Bude mít jednoho europoslance.

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil na dnešní tiskové konferenci vítězství ANO ve volbách do Evropského parlamentu za skvělý výsledek. Proti hnutí byla podle jeho názoru v poslední době vedena intenzivní a sprostá antikampaň. Neúspěch koaliční ČSSD podle něj nebude mít vliv na vládu, nevidí žádnou souvislost mezi výsledky a koaliční spoluprací. S ČSSD hodlá Babiš také vyjednávat o nominaci českého zástupce v Evropské komisi, kandidátkou ANO je nynější eurokomisařka Věra Jourová.

Babiš řekl, že výsledek považuje za úspěch, protože proti hnutí "jela intenzivní kampaň". "Těch mýtusů, co na nás bylo použito," kritizoval. Zdůraznil, že řada kritických informací se objevila v médiích i v první den hlasování. Všichni političtí konkurenti podle šéfa ANO pracovali s "antibabišem" a mrzí ho, že s tím nepřestali ani po vyhlášení výsledků.