Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do České republiky dnes přijede konvoj amerických vojáků

Konvoj jednotek U.S. Army
Konvoj jednotek U.S. Army
Foto: Latvijas Armija

Do České republiky dnes přijede konvoj amerických vojáků. Přes české území se bude více než 350 kusů techniky a přes 800 lidí přesouvat od západu na východ do čtvrtečního odpoledne.

Kvůli řadě dopravních omezení, které jsou na jejich plánované trase, a z důvodu zajištění plynulého provozu na dálnicích budou vojáci cestovat zejména ve večerních a nočních hodinách.

Vojáci americké armády pojedou přes Česko na cvičení do Rumunska a Maďarska. Jejich předvoj tvořený asi 40 kusy vojenské techniky a více než 70 lidmi projel Českou republikou o víkendu.

Dnes ve večerních hodinách překročí hranice v Rozvadově hlavní část konvoje. Vojenská vozidla poté zamíří přes Prahu do Staré Boleslavi, kde je plánován odpočinek. Ve středu 29. května bude opět ve večerních a nočních hodinách konvoj pokračovat ze Staré Boleslavi přes Prahu a Brno na hraniční přechod v Břeclavi. Poslední část konvoje by měla podle plánu opustit české území ve čtvrtek odpoledne.

Vojáci pojedou v menších skupinách s asi hodinovým rozestupem. Protože je na jejich trase několik dopravních omezení, je přesun naplánován zejména na večerní a noční hodiny.

Větší konvoje americké armády projíždějí v posledních letech Českou republikou každoročně. První z nich v roce 2015 vyvolal značný zájem veřejnosti. I když se proti němu zpočátku ozývali hlavně odpůrci NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí. Letos podle armády nejsou žádná setkání s veřejností a ukázky techniky v plánu.

Témata:  U.S. ARMY Česko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy