Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo obrany se již těší na americké vrtulníky, smlouvu podepíše do konce roku

UH-60 Blackhawk - U.S. Air Force
UH-60 Blackhawk - U.S. Air Force
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Ministerstvo obrany plánuje podpis smlouvy na nákup 12 vojenských vrtulníků do konce roku. Ještě v letních měsících by měla být uzavřena smlouva na dodávky mobilních radiolokátorů MADR z Izraele. Na diskusním setkání se zástupci českého obranného průmyslu na veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET to řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). V blízké době také předpokládá podpis smlouvy na dodávku obrněnců Titus.

Armáda by měla v příštích letech podle pověřeného náměstka pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filipa Říhy obdržet techniku za až 80 miliard korun. Nejvýznamnější zakázkou bude nákup nových pásových vozidel pěchoty (BVP) za více než 50 miliard korun. Ministerstvo nyní v tomto tendru posuzuje přihlášky účastníků.

Další významnou zakázkou je nákup vojenských vrtulníků. Česká vláda je chce koupit od Spojených států. Nyní čeká na konkrétní nabídku z USA. Na její základě se rozhodne, zda pořídí pouze víceúčelové helikoptéry nebo i bojové vrtulníky. Vybírat může z víceúčelových strojů UH-1 Venom a UH-60 Black Hawk a bojového AH-1 Viper. Metnar dnes řekl, že očekává podpis smlouvy do konce roku.

Ještě v létě by měla být podepsána smlouva na osm mobilních radiolokátorů MADR z Izraele asi za 3,5 miliardy. Tato zakázka má několikaleté zpoždění. Ministr dříve uvedl, že by smlouva měla být uzavřena do konce pololetí. Dnes poznamenal, že lze předpokládat její podpis v letních měsících.

Do finále se blíží i pořízení 62 obrněných vozidel Titus pro českou armádu za asi 6,7 miliardy korun. Dodá je firma Eldis Pardubice s.r.o. z koncernu Czechoslovak Group (CSG). Podle Metnara projedná návrh smlouvy kolegium ministra obrany, podpis smlouvy očekává v nejbližší době.

Na diskusi s firmami z obranného průmyslu zazněl požadavek na novelizaci zákona o státních podnicích. Říha ČTK řekl, že by chtěl v rámci její přípravy otevřít diskusi, zda by neměly státní podniky získat platbu za to, že pro stát mají v záloze výrobní kapacity pro případ bezpečnostní potřeby. Ty nyní často nemohou využívat pro jinou výrobu a dostávají se tak do ztráty, kterou jim ale zřizovatel, kterým je ministerstvo obrany, nemůže kompenzovat.

Témata:  Ministerstvo obrany České republiky vrtulníky Blackhawk UH-60

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy