Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diletanti! Právník se tvrdě opřel do kritiků Zemana

Miloš Zeman pálí červené trenýrky
Miloš Zeman pálí červené trenýrky
Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman uvedl, že nepřijme demisi ministra kultury za ČSSD, Antonína Staňka. Jeho rozhodnutí vyvolala velkou kritiku mezi opozičními politiky. Ti kritizují Zemana, že porušuje ústavní zvyklosti. Ústavní právník Pavel Hasenkopf tvrdí, že tím mají na mysli pouze to, že se prezident nechová podle zákulisních dohod.

Staněk podal demisi poté, co se vůči jeho odvolání ředitele Národní galerie, Jiřího Fajta. strhla vlna odporu. Ministr kultury odůvodňoval tím, že Fajt se měl dopustit ekonomických pochybení. Fajt tvrdí, že nic takového neučinil a výsledky kontroly z ministerstva byly lživě a účelově interpretovány.

Zeman se postavil na stranu Staňka. „Antonín Staněk odhalil na Ministerstvu kultury závažná ekonomická pochybení a neměl by být za tato odhalení trestán tím, že na něj bude vyvoláván tlak, aby ze své funkce odešel,“ vysvětlil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček stanovisko prezidenta k nepřijmutí demise.

Fajt má mít s Zemanem dlouhodobě napjaté vztahy. Spekulovalo se, že prezidenta Staňka za jeho odvolání podrží, uvádí server Novinky.cz.

Zemanův krok se nelíbí zástupcům opozice. „ „Neodvoláním ministra Staňka prezident Zeman opět porušuje ústavní zvyklosti a očividně se revanšuje za odvolání ředitele Národní galerie,“ napsal na Twitteru šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Dle ústavy nicméně prezident není povinen odvolat ministra jen na základě jeho rezignace. Pokud by však rezignaci navrhl přímo premiér, udělat tak musí. Na to poukázal předseda hnutí STAN, Vít Rakušan, podle něhož nyní záleží čistě na postupu premiéra Andreje Babiše (ANO). „Pokud na demisi premiér trvá, tak prezident demisi přijmout musí. A to, že se jedná o další mocenský tah prezidenta Zemana, o tom jistě není pochyb,“ uvedl Rakušan.

Předseda ČSSD Jan Hamáček, na jehož žádost Staněk odchází, oznámil, že strana bude požadovat od Babiše Staňkovo odvolání. Babiš sám uvedl, že pokud bude prezident váhat, odvolání navrhne.

Kriticky se vůči námitkám Pospíšila a dalších vyjádřil ústavní právník Pavel Hasenkopf. Nazval je „ústavněprávními diletanty“, kteří stále „žonglují“ s pojmem „ústavněprávní zvyklosti“, aniž by však řekli, co vlastně tím myslí. „ Porušením ústavních zvyklostí zřejmě má být, když se prezident nechová podle zákulisních dohod politických stran, to je totiž to jediné, co mají ty různorodé stesky na porušování ústavních zvyklostí bez výjimky společné,“ tvrdí Hasenkopf.

„ Demise není něco jako výpověď. Ministr nemůže jen tak podat výpověď. Ministr se musí prezidenta dovolit, zda smí odejít, a k tomu právě slouží institut demise. Proto také ústava zná pojem přijetí, nepřijetí demise. Kdyby si ministr směl jednostranně odejít, kdykoliv jej napadne neměl by tento pojem smysl. Demise je mnohem spíše nabídka dohody o odchodu z vlády, kterou druhá strana – prezident – může a nemusí přijmout,“ poukazuje bývalý poradce prezidenta Václava Klause.

Témata:  Miloš Zeman Antonín Staněk Jiří Pospíšil Vít Rakušan

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.