Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Barták dostal za plánování vražd 15 let, celkem už 27 let. Na místě se odvolal

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Liberec - Jaroslav Barták, přezdívaný doktor Čuně, si ve vězení odsedí celkem 27 let. Liberecký krajský soud ho dnes potrestal 15 roky za plánování vražd a vydírání. Bývalý doktor už si odpykává 12letý trest za znásilňování svých asistentek.

Jaroslav Barták dnes znovu stanul před soudem. Ten ho vinil z přípravy několikanásobné vraždy a vydírání tří lidí. Za to už byl sice v minulosti odsouzen k 18 rokům natvrdo, ale vrchní soud v Praze rozsudek zrušil a vrátil případ k novému projednání.

Liberecký soud dnes rozhodnul, že si Barták za tyto činy odsedí 15 let ve vězení. Rozsudek není pravomocný a lékař se na místě odvolal. Ze svého prvního trestu už si odpykal bezmála pět let.

V liberecké věznici plánoval vraždu advokáta Oldřicha Choděry, exšéfa vojenské rozvědky Andora Šándora a kněze Eugena Freimanna. Od dalších lidí chtěl získat miliony a vrtulníkem uprchnout z věznice do Běloruska, kde chtěl prezidenta Lukašenka požádat o politický azyl.

Barták plánoval své oběti zabít pomocí otráveného alkoholu. "Po zaplacení 10 milionů jsem měl být rozřezán a prostě zlikvidován," popsal Eugen Freimann.

Plánované oběti byly podle Bartáka odpovědné za jeho předchozí trest, který si lékař odpykává za znásilňování svých asistentek. Všichni tři totiž během procesu vystupovali proti němu. Sám Barták od začátku trval na své nevině a mluvil o spiknutí všech proti němu.

Barták je podle znalců výraznou psychopatickou osobností. Plánování vraždy či vydírání odpovídá jeho osobnosti, byl by schopen a ochoten své činy organizačně dotáhnout do konce, pokud by to bylo technicky možné. Je narcistní osobností, netrpí však duševní poruchou, kterou by bylo možné léčit. Barták je přesvědčen o své výjimečnosti a na svou ochranu je schopen všeho.

Témata:  Jaroslav Barták soudy

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.