Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktuální průzkum: ANO si pohoršilo. ODS už stahuje náskok

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Volby do Sněmovny by podle modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) v květnu vyhrálo ANO se ziskem 28 procent hlasů, proti předchozímu měsíci se jeho podpora snížila o čtyři procentní body. Naopak podpora ODS, která by byla ve volbách druhá, vzrostla o tři body na 17 procent. Následovali by Piráti s 13,5 procenta hlasů a KSČM s 11 procenty. Vyplynulo to z průzkumu, který CVVM provedlo před volbami do Evropského parlamentu, a jeho výsledky tak mohly ovlivnit stranické předvolební kampaně.

Do dolní parlamentní komory by se ještě dostala ČSSD s 9,5 procenta hlasů. Hnutí SPD by podle volebního modelu získalo pětiprocentní podporu občanů a lidovci a STAN by měli shodně podporu 4,5 procenta voličů. U těchto tří uskupení ale nelze podle autorů průzkumu vzhledem k míře spolehlivosti a váhání voličů říci, jestli by se do Sněmovny dostaly či nedostaly.

V porovnání s předchozím měsícem se míra podpory žádné ze stran podle CVVM nijak významně nezměnily. Relativně největší změny byly u ANO, ODS a ČSSD, která zaznamenala proti dubnu pokles podpory o tři procentní body.

Volební model CVVM není předpovědí výsledků voleb, ale na základě získaných odpovědí o preferované straně, jistotě volby a ochotě jít k volbám informuje o rozložení voličské podpory v době průzkumu. Pracuje s pravděpodobností, zda respondent dorazí k volbám, a zohledňuje váhání voličů mezi více stranami.

CVVM připravilo tento model na základě odpovědí 723 respondentů starších 18 let z první poloviny května. Třiašedesát procent dotázaných uvedlo, že by ke květnovým parlamentním volbám přišlo, 32 procent se naopak voleb zúčastnit nehodlá.

Témata:  volební preference Hnutí ANO ODS Česká pirátská strana KSČM Svoboda a přímá demokracie KDU-ČSL Starostové a nezávislí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy