Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Analýzu znají všichni a zároveň nikdo, Michálek se vysmál Hradu i Benešové

Michálek, Jakub (Pirátská strana)
Michálek, Jakub (Pirátská strana)
Foto: Facebook

Mediálním prostorem už několik týdnů hýbe informace o právní analýze, která má dosvědčovat, že v České republice je možné si objednat trestní stíhání. Analýza s níž je spojována ministryně spravedlnosti Marie Benešová však dosud není zcela známá, což zkritizoval opoziční poslanec Jakub Michálek (Piráti).

Jmenování nové ministryně spravedlnosti Benešové vyvolalo vlnu demonstrací. Ještě nedávno se proti ní sešlo na 50 tis. demonstrantů na Václavském náměstí. Jedním z důvodů jsou i její výroky banalizující trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo.

Opírají se mimo jiné o analýzu právničky Benešové, v níž mělo být poukázáno na možnost objednat si v České republice trestní stíhání. I když se řada právníků ohradila, že něco takového opravdu v tuzemské justici běžné není, analýza to má potvrzovat.

Jedním z problému analýzy je to, že prozatím si ji mohla prostudovat jen omezená skupina lidí, která jí používá k argumentaci, ovšem má problém ji poskytnout k nahlédnutí.

Dokument zajímá i poslance České pirátské strany Jakuba Michálka, který hledání shrnul slovy."Pátráni po analýze Marie Benešové, jak si objednat trestní stíhání, alá Kafka. Hrad ji nedá bez souhlasu Benešové, Benešová ji nedá, protože ji má dát Hrad. Babiš nevidí důvod, proc ji nezveřejnit, ale Benešová mu prý řekla to, co mne, že ji musí dát Hrad, takže analýza zůstává stále neveřejná, ačkoliv ji všichni mají a zveřejnit by ji mohli," uvedl na svém facebookovém účtu.

Závěr analýzy, který uvozuje možnost objednat si trestní stíhání je poměrně vážný a zveřejnění zprávy by mnohé objasnilo. Situace, kdy uvedení pro zveřejnění dokumentu nechtějí nic udělat, činí dokument ještě kontroverznějším.

Témata:  Jakub Michálek (Pirátská strana) Marie Benešová Andrej Babiš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy