reklama

Když Martin Komárek vstoupil do politiky řada jeho novinářských kolegů ho za to zkritizovala, jelikož se podle nich odcizil své původní profesi. Pobyt v Poslanecké sněmovně a v hnutí ANO však vedly k přehodnocení Komárkova politického entuziasmu. Jako člověk, který dobře zná premiéra a miliardáře v jedné osobě a zároveň jeho politické oponenty, popsal, co znamená zpráva z EU o Babišově střetu zájmů.

"Babiš je poprvé vážně ohrožen a jeho kouzlo může být zlomeno. Zpráva Evropské komise o střetu zájmů je jistě předběžná. Určitě s ní lze vést spor. A soud může po letech rozhodnout ve prospěch Agrofertu. V politice se na fakta nehraje," sdělil na svém facebookovém účtu Komárek, že situace není vůbec jednoznačná.

Komárek také vysvětlil, proč v politice Babiš uspěl. "Andrej Babiš vyrostl ze dvou důvodů. Přesvědčil voliče, že je člověkem, který pracuje do úmoru pro jejich dobro. Je dostatečně bohatý, aby si to mohl dovolit a nic z toho nemá, jen tratí. Tím druhým důvodem byla neschopnost ba odpornost tradičních politických stran. Čím víc jejich vůdci Babišovi utrhali, tím byl pro veřejnost věrohodnější. Když někoho tupí koncesovaní lháři, asi to nebude špatný chlápek."

Nové informace z EU představují v jiném světle výše uvedený příběh o podnikateli, který vstoupil do politiky jen pro dobro jiných. "Zpráva evropských úředníků ho však ukazuje jinak: Jako chamtivce, který myslel víc na své četné firmy než na občany, kterým má sloužit. Většina lidí sice nemá bruselské byrokraty ráda. Ti však nejsou zaujatí jako místní babišobijci. A navíc předkládají ne sice fakta, ale důvodná podezření. Týkají se sice víc českého systému udílení dotací než Babiše samotného. Proč by se však v tom měl volič takto hrabat? Bez ohledu na to, jak to dopadne, premiéra začíná podezírat," pokládá provokativní otázky ex-poslanec za ANO.

Podle Komárka je zpráva skutečně zásadní a nahlodá důvěru dosavadních Babišových příznivců, stejně tak vidí cestu, která může premiéra doprovázeného sérii problematických kauz, opět vyvézt ve světle jeho voličů k úspěchu. "Kdo může předsedu vlády zachránit, jsou jeho političtí oponenti. Pokud budou nadále používat evropskou zprávu s takovou mírou morálního kýče. Volič Ano si řekne: To přeci nemůže být pravda, když to tvrdí tihle podvodníci," uvedl na závěr Martin Komárek.