Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lupič evropských peněz! Kalousek se opřel do Babiše

Miroslav Kalousek /TOP 09/ v OVM
Miroslav Kalousek /TOP 09/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Zpráva Evropské komise, podle které je český premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů, vzbudila na české politické scéně velké pozdvižení. Nejostřeji se do Babiše strefuje T0P 09. Její předseda, Jiří Pospíšil, celou záležitost považuje za „mezinárodní ostudu“, zatímco jeho kolega ze strany a předseda poslaneckého klubu TOP 09, Miroslav Kalousek, označil Babiše za „lupiče evropských peněz“.

Audit Evropské komise uvedl, že firma Agrofert, kterou převedl český premiér Andrej Babiš do svěřenského fondu, je jím stále ovládaná. Babiš je tak v konfliktu zájmů. Podle zprávy Agrofert čerpal evropské dotace neoprávněně a navrhuje, aby 450 miliónů korun dotací bylo EU navráceno zpět.

Babiš to odmítá. Poukazuje na to, že zpráva je stále předběžná. České orgány nyní čekají, až se zpráva přeloží do češtiny, pak mají dvouměsíční lhůtu, kdy k ní mohou zastat připomínky.

Kalousek však nevěří, že se něco změní. Poukázal na svoji zkušenost předsedy rady ministrů EU. „ Ano je to předběžný návrh, ano, ten proce není ukončen a bude ještě chvíli trvat. Ale já si ze své praxe nepamatuji, že by se nějaké členské zemi podařilo zvrátit v končeném rozhodnutí názor auditorů a právního servisu Evropské komise na 100 procentní korekci,“ řekl na tiskové konferenci T0P 09 ku příležitosti schůze Sněmovny kvůli střetu zájmů premiéra Babiše.

TOP 09 požaduje, aby Babiš odstoupil ze své pozice premiéra. „Chceme premiéra požádat, ať si nebere celou zemi jako rukojmí. Každým dnem, kdy bude v čele vlády lupič evropských peněz, bude prestiž České republiky klesat. Pan premiér by měl své místo uvolnit,“ opřel se do Babiše jeho dlouholetý kritik.

Že se nic nezmění ani poté, zpráva vyjde oficiálně v českém jazyce, si myslí i předseda TOP 09, Pospíšil. „ „Čelíme obrovské mezinárodní ostudě tím, že náš premiér je už podle třetího evropského orgánu ve střetu zájmů. Připomínám, že to už konstatoval Evropský parlament, konstatovala to Právní služba Evropské komise a teď je třetí závěr přímo Evropské komise. Pravděpodobnost, že formální vyhotovení, které přijde v českém jazyce za několik týdnů, bude jiné, je téměř nulová,“  sdělil České televizi Pospíšil.

Podle bývalého ministra spravedlnosti přítomnost Babiše na pozici premiéra ohrožuje české zájmy. „Na podzim český premiér – ať to bude kdokoliv – bude vyjednávat evropské peníze pro ČR do roku 2027. Budou se rozdělovat miliardy eur. A když tam za nás bude jezdit člověk, který je podle EU ve střetu zájmů a nelegálně čerpá evropské peníze, tak to českou pozici obrovsky oslabí. I toto je důvod, proč si myslíme, že by v čele vlády měl být někdo jiný než Andrej Babiš,“ vysvětlil Pospíšil, proč T09 09 tak trvá na odvolání Babiše.

Opozice včetně T0P 09 požaduje, aby odpověď na audit Evropské komise nevypracovávali ministři za ANO. „ Permanentně upozorňujeme na to, že někteří ministři jsou spíše politici Agrofertu než politici hnutí ANO,“ uvedl Pospíšil. Podle něj je „úsměvné“ rozhodnutí vlády, že dokument vypracují úředníci na příslušných ministerstev, nikoliv samotní ministři. „ Za materiál, který jde na vládu, vždy odpovídá ministr,“ uvedl Pospíšil na tiskové konferenci.

T09 09 požaduje, aby odpověď na audit Evropské komise nevypracovávali ministři za ANO. Ačkoliv již v pondělí vláda přijala usnesení, že dokument vypracují úředníci na příslušných ministerstvech, podle opozice to nestačí. „Je to je úsměvná argumentace. Za materiál, který jde na vládu, vždy odpovídá ministr,“ uvedl Pospíšil.

Za „úsměvné“ to považuje i předseda  KDU-ČSL Marek Výborný. „ Úředník přeci píská písničku, kterou zpívá jeho šéf. Dovedete si představit, že by úředník napsal zprávu, která by šla proti premiérovi? Já ne,“ řekl na tiskové konferenci Výborný, podle něhož celá situace ohrožuje pověst ČR v zahraničí.

Tvrdě se vůči Babišovi vymezila poslankyně za ODS Miroslava Němcová na svém facebookovém profilu. „ V zahraničí jsme za šašky a podvodníky. Blahobyt a zisky premiéra zaplatí čeští daňoví poplatníci. Shodou okolností dnes sněmovna hlasuje o EET pro drobné živnostníky. Švadleny a truhláře je třeba dorazit, aby byly dotace pro Agrofert. Na dotace pro Agrofert zdroje jsou, pro učitele a sociální služby nejsou,“ nebrala si Němcová servítky. Podle ní je jisté, že premiér musí odstoupit.

Témata:  Miroslav Kalousek Jiří Pospíšil Andrej Babiš Agrofert Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy