Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD přečkala komunismus i nacismus, přežije i Babiše, tvrdí politolog Jelínek

Lukáš Jelínek, politolog
Lukáš Jelínek, politolog
Foto: Reprofoto ČT

Politolog s Masarykovy demokratické akademie, která je think-tankem sociální demokracie, uvedl, že se o budoucnost nejstarší české strany ČSSD nebojí, vzhledem k její pohnuté historii.

"Z hlediska politické kultury by ve vládě setrvávat sociální demokracie neměla, ale z hlediska politické kultury do ní nikdy neměla ani nikdy vstupovat. Jenže podle její strategie mi přijde pochopitelné, že chce svádět bitvy s hnutím ANO na jejím vlastním půdorysu," uvedl politolog Jelínek pro Český rozhlas Plus.

K současné kauze ohledně zprávy EU týkající se střetu zájmu premiéra Babiše (ANO) by doporučil vytěžit druhé vládní straně ze situace co nejvíc. "Janu Hamáčkovi bych poradil s Andrejem Babišem, co nejvíce zobchodovat současnou situaci. Právní linka problému bude trvat dlouho, co se týče politické linie, ČSSD do vlády vstoupila a to ji už nikdo neodpáře. Očekávám, že Jan Hamáček bude chtít spíše ústupky v oblasti domácí politiky. Ať už se bude jednat o vyšší mzdy státních zaměstnanců anebo různé pro rodinné opatření," popsal svůj odhad politolog.

Problém vidí v dosavadní nekonfliktnosti předsedy ČSSD Hamáčka, kterou však podle politologa hodlá opustit. "Možná už dnešek to potvrdí. Voliči si přejí politické strany, které jsou čitelné, odvážné a chodí do politických konfliktů. Když to nedělají, vyberou si někoho, kdo jim přijde jako odvážnější nebo srozumitelnější. To může být i Babiš, když realizuje některé body sociálně demokratického programu. Taky Okamurova SPD nebo pravicové strany, které se proti premiérovi a jeho střetu zájmů vymezují."

Výsledek strany z proběhlým eurovoleb nepovažuje pro stranu za smrtící, ovšem podle všeho opouští roli dominantní strany české politiky. Rovněž uvedl, že celková politika vlády je v podstatě sociálně demokratické ovšem nikoliv u partnera ČSSD nikoliv z přesvědčení, ale spíše kvůli tendenci oslovit určité voličské skupiny.

"ČSSD přečkala éru nacismu, komunismu, přečká i éru Babiše. Už to ale nebude 30% politická strana a taky se bude muset hodně otáčet, aby byla aspoň dvouciferná. Dokud tu bude Babiš, tak to bude boj hodně obtížný," připomněl Lukáš Jelínek závěrem historickou tradici strany, která ji udrží nad hladinou.

Témata:  Lukáš Jelínek Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy