Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí | Bouřky, kroupy, tornáda: Z Německa míří katastrofa do Česka!

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Meteorologové z ČHMÚ dnes před polednem vydali novou výstrahu před nebezpečným počasím. Varují před vedrem, které by v některých místech ČR ve čtvrtek měly vystřídat silné bouřky. Výstraha před bouřkami přitom platí pro celou republiku,

"Před zvlněnou studenou frontou k nám proudí teplý vzduch od jihozápadu. Teplota ve středu v dolním Polabí, v Poohří a na Plzeňsku vystoupí na 30 až 33 °C," uvedli meteorologův k dnešní situaci. 

Zítra očekávají i bouřky. "Ve čtvrtek během dne bude zvlněná studená fronta postupovat přes ČR k severovýchodu. Na frontě se vytvoří přeháňky a místy bouřky, i silné, doprovázené zejména přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm, ojediněle kroupami," varuje ČHMÚ.

Varování před horkem platí od středečního poledne do středeční osmé hodiny večer pro části Středočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého a Libereckého kraje - jmenovitě pro oblasti v okolí velkých řek.

Horko vystřídají bouřky

ČHMU také uvádí, že silné bouřky dorazí do Česka ve čtvrtek dopoledne. Výstraha platí od 11 hodin do pátečních čtyř hodin ráno pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj.

Od čtvrteční 14. hodiny rovněž do druhé poloviny noci platí výstraha před bouřkami i pro Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský kraj a na Vysočinu. Ve čtvrtek v šest hodin večer se bouřky přesunou na Moravu a do Slezska a zasáhnou podle ČHMÚ Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Jak bude?

Polojasno až oblačno, zpočátku místy až jasno. Od jihozápadu na frontě až zataženo a zpočátku ojediněle přeháňky, postupně na většině území přeháňky nebo déšť. Místy bouřky, i silné s přívalovými srážkami kolem 40 mm, na severovýchod našeho území dorazí až večer. Nejvyšší teploty 24 až 28 °C, v 1000 m na horách kolem 18 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s se bude v Čechách, později večer i na Moravě a ve Slezsku měnit na západní až severozápadní a v bouřkách přechodně zesílí.

Doporučení ke zmírnění následků bouřek ČHMU varuje, že přívalový déšť může zatopit níže položená místa, sklepy apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů, a mohou způsobit škody na majetku a elektrickém vedení. Nebezpečné podmínky čekají i na chodce a řidiče.

Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu padajícími a poletujícími předměty a zásahu bleskem. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Témata:  počasí bouřky mraky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy