reklama

Poslanec Evropského parlamentu (STAN) Stanislav Polčák upozornil, že hlavních konečným poškozeným by neměl být v žádném případě daňový poplatník.

Premiér Andrej Babiš tvrdí, že zpráva uvádí problematické informace, nicméně na meritu věci to podle Polčáka nic nemění „Možná tam jsou některé faktické věci, které mohou české orgány uhrát, ale to, že je zde očividný střet zájmů, víme dlouhodobě a myslím, že se z toho nikdo nevylže,“ řekl europoslanec.

Popsal, co to vlastně střet zájmu znamená, „definován je tak, že někdo působí na úrovni orgánů veřejné moci, může spolurozhodovat nebo ovlivňovat nebo z jeho postavení vyplývá možnost mít vliv, byť nepřímý, a na druhé straně je zároveň příjemcem, beneficientem výhod, toho rozhodování“, uvedl Polčák s tím, že Babišův vliv přetrval.

„Ukazuje se, že to byla operace jenom naoko. Že neustále ovládá (Agrofert) prostřednictvím rodinné rady protektorů. Tyto věci možná mohl na české úrovni ustát, ale Evropu myslím tak jednoduše neokecá,“ tvrdí politik za STAN.

Situaci srovnal i s jinými evropskými politiky. „Vemte si, jak postupují jiní premiéři. Například paní Theresa Mayová svěřila svůj majetek, který měla, do slepého trustu. To znamená, že ona vůbec neví, čím se teď svěřenský fond zabývá. Ale v případě pana Babiše a Agrofertu on ví, čím se zabývá, má na to vliv,“ řekl Stanislav Polčák.

Premiérova politiky je však podřízena jeho podnikatelským zájmům. „Babiš to mohlo udělat férově, ale dopadlo to tak, že prostě vliv na své podnikání stále má. Protože je to prostě jeho firma. Mohli jsme mít lepší zákon o střetu zájmů, jenže ten hnutí ANO dlouhodobě blokovalo. Bohužel v této zemi již od úrovně vlády je slouží k pokrytí podnikatelských aktivit pana premiéra,“ popsal okolnosti svěřenského fondu premiéra europoslanec.

O nestrannosti evropských auditorů nemá pochybnosti na rozdíl od ministra vlády Karla Havlíčka (nestr. za ANO). „Stoprocentně věřím tomu, že je to nestranné. Neumím si představit, že by byla Evropská komise jakkoli zaujatá proti České republice ani proti českému premiérovi. Musíme si uvědomit, že komise je strážkyní smluv. Ona má dohlížet na dodržování pravidel, která si státy dohodly,“ upozornil.

„Nevím, kde by měl nastat problém. Že někdo záměrně škodí z evropské úrovně panu premiérovi? Vždyť to je přitažené za vlasy,“ uvedl ohledně celého argumentu.

„Vysvětlete daňovým poplatníkům např. ve Francii, proč by měli přispívat na českého miliardáře,“ vysvětlil okolnosti toho, proč se orgány Evropské unie musí o věc zajímat.