Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Padne vláda? ODS hodlá vyvolat hlasování o nedůvěře, snadné to mít nebude

Petr Fiala, předseda ODS
Petr Fiala, předseda ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Občanští demokraté, kteří jsou ve Sněmovně nejsilnější opoziční silou, chce hlasovat o nedůvěře vládě. A to i přesto, že si uvědomují, že většina poslanců stojí na straně premiéra Andreje Babiše. Uvedl to šéf ODS Petr Fiala.

Vláda Andreje Babiše, kterou tvoří hnutí ANO a ČSSD, je sice menšinová, ve Sněmovně se ale opírá o toleranci komunistů. Tyto tři strany mají dohromady 108 poslanců, což je ve dvousetčlenné Sněmovně pohodlná většina. Kromě toho vládu při některých hlasováních podporují i poslanci opozičního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury.

I přesto chce Petr Fiala vyvolat hlasování o nedůvěře vlády. „Před týden jsem vyzval ČSSD a SPD k jednání o budoucnosti vlády A.Babiše. Odezva byla negativní. Většina v PS je zřejmá, počítat umíme,“ uvedl na sociálních sítích Fiala, který si dobře uvědomuje, že potřebuje alespoň 101 hlasů, což je při současném rozložení sil téměř nemožné.

Před týden jsem vyzval ČSSD a SPD k jednání o budoucnosti vlády A.Babiše. Odezva byla negativní. Většina v PS je zřejmá, počítat umíme. Přesto přistoupíme k jednání s dalšími stranami o vyvolání hlasování o nedůvěře. I morálně politické gesto má za této nenormální situace smysl.

— Petr Fiala (@P_Fiala) 13. června 2019

Podle něj jde o otázku morálky. „Přesto přistoupíme k jednání s dalšími stranami o vyvolání hlasování o nedůvěře. I morálně politické gesto má za této nenormální situace smysl,“ dodává šéf ODS.

Podobně se v minulých dnech vyjádřila i TOP 09. Strana uvedla, že hlasování o nedůvěře vládě vyvolá v případě, že nebude vyměněn premiér Andrej Babiš. „TOP 09 považuje za nepřijatelnou situaci, kdy hnutí ANO prezentuje problémy Andreje Babiše jako útok na Českou republiku a bere si všechny občany jako rukojmí svého předsedy,“ uvedla strana.

Sám Babiš svůj odchod z čela vlád opakovaně odmítl. „Hlasování o nedůvěře vlády je za současné situace jediný možný krok,“ uvedla proto místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Témata:  vláda Petr Fiala ODS Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy