Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češka naletěla falešnému americkému herci, přišla o závratnou sumu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ženu (67) z Brněnska přes internet oslovil muž vydávající se za amerického herce a podvodem z ní vylákat téměř dva miliony korun. Poté, co mu žena peníze poslala, muž s ní přestal komunikovat. Případ vyšetřuje policie. Na policejním webu to dnes uvedl mluvčí Bohumil Malášek.

Muž se ženě na internetu představil jako populární americký herec a nechal jí dokonce poslat valentýnskou kyticí. "Jak se později ukázalo, byla to velmi dobře promyšlená akce. Tímto krokem získal internetový kamarád velkou porci důvěry," uvedl mluvčí.

Dotyčný pak ženě napsal, že pro zamýšlené české podnikání posílá v balíku tři miliony dolarů a že k nim pro svou lásku přidal i dva zlaté náhrdelníky a prsten. "Jenže se objevil nečekaný problém, na který mají internetoví podvodníci jasně napsaný scénář. Zásilku zadržela ve Vídni tamní vláda. Na její uvolnění je třeba odeslat peníze," popsal podvod mluvčí.

Žena tedy poslala na americký účet 1,7 milionu korun. Z účtu jí navíc ubylo skoro 40.000 korun, které šly na bankovní poplatky. Pak přestal podvodník podle policie se ženou komunikovat.

Policie opakovaně upozorňuje na rizika spojená s komunikací na sociálních sítích. Anonymita internetu podle ní umožňuje podvodníkům jednoduše vyhledávat potenciální oběti. Pachatelé při komunikaci přesvědčují své nové známosti například o tom, že jsou v tíživé životní situaci, oběť jim sama začne posílat peníze.

Témata:  krimi podvod Jihomoravský kraj Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy