Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát si posvítí na Babiše. Komise k auditům poprvé zasedne 2. července

Andrej Babiš (ANO)
Andrej Babiš (ANO)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Dočasná senátní komise k vyhodnocení unijních auditů týkajících se premiéra Andreje Babiše (ANO) a vyplácení dotací EU do českého zemědělství se poprvé sejde v úterý 2. července. Její předseda Zdeněk Nytra z klubu ODS po úvodní schůzce členů komise novinářům řekl, že od ministerstev a zastoupení Evropské komise si vyžádá návrhy auditů. Ten, který se věnuje dotacím v zemědělství, zatím nezveřejnila ani média. Podle Nytry by komise měla dokumenty dostat, protože může pracovat s důvěrnými materiály. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes novinářům po schůzce předsedů vlád zemí visegrádské čtyřky v Maďarsku řekl, že v případě pozvání přijde problematiku do Senátu vysvětlit.

Nytra nechtěl předjímat, zda členové komise pozvou na jednání i premiéra, z dosud zveřejněných informací je to podle něj nicméně pravděpodobné.

"Když mě pozvou, samozřejmě, že tam přijdu. Ale znovu opakuji, ty audity nejsou o mně. To je souboj mezi našimi úředníky a Evropskou komisí. Oni musí obhájit tvrzení auditorů, se kterým podle předběžných informací, které mám, zkrátka Česká republika nesouhlasí," řekl Babiš.

Předseda nově ustavené komise k vyhodnocení unijních auditů senátor Zdeněk Nytra v rozhovoru pro @CzechTV. Komise se sejde 2. července. pic.twitter.com/r2mpv46RH3

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) 13. června 2019

"Už jsme měli v minulosti takový případ, kdy všichni tvrdili, že se bude něco vracet, a nakonec po roce a půl prověřování Evropská komise uznala, že se nic nemusí vracet, protože pravda byla na naší straně. Já si myslím, že je to i tentokrát," dodal. Zopakoval také, že audit nepovažuje za seriózní.

V dnes ustavené komisi je zastoupeno všech šest senátorských frakcí, každá má dva zástupce. Působit má do konce ledna, její mandát ale v případě potřeby může být prodloužen. Jejím cílem bude shromažďovat informace týkající se auditních zpráv EK. Podle návrhu zprávy, kterou zveřejnila média, je Babiš kvůli vyplácení dotací ve střetu zájmů, má stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert a jako premiér také na použití peněz EU. Druhý audit se týká dotací v zemědělství.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky ODS Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy