Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

77 let od vyvraždění Lidic. Piety se zúčastnily stovky lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Česká televize

V Lidicích na Kladensku si dnes stovky lidí připomněly 77 let od vyhlazení obce nacisty. Svůj příběh připomněla i Marie Šupíková, která jako dítě tragédii přežila. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) při projevu zdůraznil, že na Lidice nelze zapomenout.

"Jako každý jsem znal příběh vyhlazení Lidic, ale něco jiného je stát na tomto místě, a jedno jestli poprvé, podruhé, podesáté. Něco jiného je číst o lidických hrůzách a něco jiného, když jste tady, na místě, kde se hrůzy udály," uvedl Vondráček. Podle něj se Lidice staly symbolem pro celý svět. "I dnes existují pokusy rozeštvat lidi, rozdělit nás do různých soupeřících tlup, ale to se nesmí už nikdy opakovat," dodal Vondráček, který ve své řeči označil nacismus za zrůdný pokus o popření humanity.

Pietní akt začal ranní mší českobudějovického biskupa Vlastimila Kročila na základech kostela svatého Martina. Biskup připomněl lidického faráře Josefa Štemberku, od jehož narození letos uplynulo 150 let. Byl zastřelen spolu s lidickými muži. K jejich společnému hrobu byly při dnešním pietním aktu položeny desítky věnců různých delegací včetně státních, politických a dalších organizací.

Velvyslanec Kuby, @DaniloAlonso16; jeho manželka, Tamara Acosta; kubánská konzulka, Evelyn León, zúčastnili sena pietní vzpomínka k 77. výročí vyhlazení obce #Lidice. pic.twitter.com/7x3KCT0UzA

— EmbaCubaChequia (@EmbaCubaChequia) 15. června 2019

Marie Šupíková, která se narodila v roce 1932, je jedním ze 105 lidických dětí. Zachráněno jich bylo 17. Většinu nacisté zavraždili, Marii Šupíkovou, rozenou Doležalovou, vybrali jako vhodnou k poněmčení. "Odloučení od maminky a babičky byl pro mě a pro bratra nejbolestivější okamžik, který při této vzpomínce stále bolí," uvedla Šupíková, kterou se podařilo vypátrat v roce 1946, poté se vrátila do Československa. Setkala se ještě se svou matkou, která po čtyřech měsících zemřela. Otce nacisté zastřelili 10. června 1942, patnáctiletého bratra o šest dní později.

Odpoledne je v Lidicích věnováno tradiční celostátní přehlídce dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice. Letos přijelo na 600 pěvců.

Letos v zimě oznámil Památník Lidice, který je pořadatelem pietních aktů v Lidicích a v Ležákách, že předseda Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Jaroslav Vodička nepromluví na letošních pietních akcích ani v Lidicích, ani v Ležákách. Jako důvod památník uvedl Vodičkovo nevhodné vystupování a celkovou kontroverzi, které podle památníku neodpovídají důstojnosti a vážnosti pietních aktů v Lidicích a v Ležákách.

V Lidicích žilo za druhé světové války kolem 500 obyvatel, 10. června 1942 zastřelili nacisté 173 lidických mužů. Ženy a děti nejdříve strávily tři dny v tělocvičně kladenského gymnázia, poté byly děti od matek odděleny. Ženy byly převezeny do koncentračních táborů. Děti, které nebyly vybrány k poněmčení nebo přesáhly jeden rok věku, skončily v polském Chelmnu, kde je nacisté s největší pravděpodobností hromadně zavraždili plynem. Obec byla zcela srovnána se zemí. Zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Témata:  Lidice - vyvraždění Lidice EuroZprávy.cz Radek Vondráček

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy