Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předsednictví V4 přebírá Česko, vláda představila motto a hlavní cíle

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Na okraj Evropské rady v Bruselu předalo Slovensko předsednickou štafetu ve Visegrádské skupině (V4) České republice. Celkově sedmé předsednictví v samostatné české historii se uskuteční od 1. července 2019 do 30. června 2020.

Mottem českého předsednictví bude "V4 Reasonable Europe" ("V4 Rozumná Evropa"), uvedl v tiskové zprávě úřad české vlády.

Hlavním cílem bude v nadcházejících 12 měsících upevnění postavení zemí V4 v EU a v NATO a současně posilování jednoty a soudržnosti těchto organizací.

Česká republika přebírá předsednictví #V4 od Slovenska. Mottem bude V4 Reasonable Europe. Během předsednictví, které oficiálně odstartuje 1. července, bude ČR prosazovat racionální, pragmatický a konstruktivní přístup k aktuálním výzvám zemí V4 i Evropy → https://t.co/5UisNm7y5T

— Úřad vlády ČR (@strakovka) 21. června 2019

Mezi priority předsednictví patří také integrace zemí západního Balkánu a rozvoj Východního partnerství, inovace a umělá inteligence, sociální a ekonomická konvergence či kohezní politika.

Členové Visegrádské skupiny se pravidelně po roce střídají ve výkonu předsednické funkce. Předsednictví V4 vždy probíhá od začátku července do konce června následujícího roku.

Témata:  Visegradská čtyřka Česká republika EuroZprávy.cz vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy