Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Extrémní sucho na polovině Česka. A bude se šířit dál

Sucho, ilustrační fotografie
Sucho, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Extrémním suchem je zasažena polovina České republiky. Podle aktuálních údajů portálu InterSucho jím trpí celé Čechy a severovýchodní Morava. Extrémním a výjimečným suchem je dohromady postiženo 63 procent území. InterSucho rozlišuje šest stupňů sucha, nejnižší je snížená úroveň půdní vláhy, výjimečné a extrémní sucho jsou dva nejvyšší stupně. Stupeň sucha vědci určují jako poměr aktuální nasycenosti půdy do jednoho metru a průměru nasycenosti v tomto období za léta 1961 až 2010.

Protože jen málo a zřídkakdy prší, bude se situace nejméně do pátku zhoršovat. Podle předpovědi odborníků dostoupí extrémní sucho vrcholu v pátek, kdy už bude rozšířené téměř po celém území republiky. Výjimkou by měly být jen části Šumavy, Vysočiny, Olomouckého kraje a jižní Moravy.

V dalších dnech srážky sucho zmírní na jižní části území, stále však bude trvat v Libereckém, Královéhradeckém kraji a severní části středních Čech stejně jako v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Zemědělci stále očekávají v průměru snížení výnosů mezi deseti a 30 procenty, avšak s velkými regionálními rozdíly. Očekávají propady výnosu hlavně u obilovin, řepky a okopanin. Největší dopady sucha hlásí zemědělci v okresech Litoměřice, Louny, Most, Benešov a Plzeň-jih, tam hrozí extrémní poškození suchem a ztráty výnosů vyšší než 40 procent.

Půdní vlhkost na vrchní mapě na daném místě a v daném čase (=7.7.2019) a její odchylka od obvyklého stavu (=průměru dnů 7.7. od 1961 do 2010) na spodní mapě ukazuje,že na 1/2 území je sucho skutečně extrémní.Zvláštností současného stavu je obvyklý stav vody v půdě na jižní Moravě pic.twitter.com/2Ztfke9p4B

— intersucho.cz (@Intersucho) 8. července 2019

Těžké poškození suchem, tedy ztrátu výnosů 30 až 40 procent očekávají zemědělci v okresech Chomutov, Plzeň-sever, Kladno, Příbram, Tábor, Praha-východ, Trutnov, Rychnov nad Kněžnou, Pardubice, Bruntál a Znojmo.

InterSucho je projekt Ústavu výzkumu globální změny CzechGlobe, Mendelovy univerzity v Brně a Státního pozemkového úřadu a pomáhá zemědělcům při eliminaci dopadů sucha.

Témata:  sucho počasí EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy