Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tohle už Okamurova SPD vážně přehnala? Šéfpirát Bartoš podává předžalobní výzvu

Ivan Bartoš, předseda Pirátů
Ivan Bartoš, předseda Pirátů
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Předseda Pirátů Ivan Bartoš zaslal hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) předžalobní výzvu kvůli šíření nepravého příspěvku na twitteru. Zveřejnil ji na svém facebooku. Pražská SPD na facebooku v květnu zveřejnila obrázek s autentickou grafickou podobou sociální sítě a Bartošova profilu s nepravým komentářem pirátského předsedy. Podle Bartoše tak SPD učinila s cílem poškodit Piráty. Ti vyzývají SPD k odstranění příspěvku a zveřejnění omluvy nejpozději do neděle 14. července. Omluva by podle nich měla být na profilu minimálně tři měsíce. Při nesplnění těchto podmínek chtějí Piráti věc řešit soudní cestou.

"Přátelé včera jsme společně pod záštitou primátora Hřiba pochodovali za legalizaci marihuany. Bezpečnostní složky narušily celou akci tím, že pár účastníkům zabavily trávu, perník, heroin, extázi, pro vlastní potřebu! To je neslýchané s budu požadovat mimořádnou schůzi sněmovny," psalo se ve falešném příspěvku. Odkaz u něj přitom s obsahem nekorespondoval a týkal se evropských voleb. SPD doplnilo svůj příspěvek mimo jiné hashtagem #politickasatira.

Podle předžalobní výzvy Bartoš nikdy podobný výrok nepronesl, je mu tedy připisován lživě a neprávem. Pro běžného návštěvníka je pak kvůli grafické úpravě nerozlišitelný od skutečných příspěvků. "Cílem této manipulace (grafického pozměnění jiného příspěvku) nebylo dle našeho názoru nic jiného než poškodit naši pověst vykreslením nás (zcela nepravdivě) jako subjektu s kladným vztahem k (i tvrdým) drogám a zpochybňujícího pravomoc bezpečnostních složek v této oblasti," píše se ve výzvě.

"I když se v životě snažím držet hesla 'orel much nelapá', je třeba nastavit nějaké mantinely lžím a manipulacím. Lidé pana Okamury překročili opakovaně únosnou mez, naposledy když vědomě zcela změnili text mého staršího tweetu a vesele jej šířili dál s cílem poškodit Piráty. To, že na základě jimi šířených hoaxů a lží na jejich oficiálních komunikačních kanálech pak řada obyčejných lidí často vulgárně vyhrožuje nejen mně, ale i dalším politikům od Pirátů, je jen důsledkem toho, na jaké emoce okamurovci míří a jaké vyvolávají," napsal v komentáři u zveřejněné výzvy Bartoš.

I když se držím hesla “orel much nelapá”, je třeba nastavit nějaké mantinely lžím. Lidé pana Okamury překročili únosnou mez, když vědomě zmanipulovali můj starší tweet s cílem poškodit Piráty. Zaslal jsem SPD předžalobní výzvu. Pokud se neomluví, budeme to řešit soudní cestou.

— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) 12. července 2019

Podle Pirátů SPD zveřejnilo na facebooku v minulosti i další manipulativní a lživé příspěvky vůči straně. "Tyto skutečnosti svědčí o tom, že zmiňované dezinformační útoky jsou vedeny systematicky s cílem nás poškodit. K tomuto závěru nás vede jednak jejich četnost, manipulativní a lživý charakter těchto příspěvků a také skutečnost, že o žádné jiné politické straně podobné příspěvky v tomto rozsahu nešíříte," uvádí ve výzvě. Šíření podobných příspěvků podle Pirátů poškozuje jejich pověst. Připomněli také, že kvůli příspěvkům na facebooku na SPD podali již v minulosti trestní oznámení, případ byl ale policií odložen.

Témata:  Ivan Bartoš Svoboda a přímá demokracie Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy