reklama

Muže přímo při činu zadrželi strážníci. "Ve večerních hodinách přijala městská policie oznámení o poškozování jednoho z pilířů Karlova mostu. Konkrétně se mělo jednat o sprejerství," uvedla Seifertová.

Hlídka podle ní dorazila na místo bez zapnutých majáků tak nepozorovaně, že se dvojice sprejerů nezmohla vůbec na nic. "Stačila pouze zákonná výzva a oba pachatelé zůstali stát, nepokusili se ani o útěk, ani odhodit sprej, který jeden z nich držel v ruce. Ten druhý popíjel pivo z plechovky," popsala mluvčí.

Nasprejovaný obrazec je podle Seifertové přes pět metrů dlouhý a dva metry vysoký. "Zda ho vytvořili pachatelé rukou nedílnou, nebo byl muž s pivem pouze pozorovatel, je nyní předmětem šetření," dodala.

Cizinci jsou podle Rybanského v policejní cele, zadrženi byli v pondělí kolem 21:30. Informace, že by padlo obvinění, mluvčí zatím neměl.

Případ odsoudil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). "Posprejovat Karlův most, to je naprosté kulturní barbarství," napsal na twitteru. Je dobře, že byli pachatelé chyceni a ponesou odpovědnost, Praha nabízí mnoho legálních graffiti ploch, nelegální sprejerství proto nebudeme tolerovat, dodal.