Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cizinci posprejovali Karlův most, policie je dopadla přímo při činu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Policie zadržela dva cizince ve věku 23 a 30 let, kteří podle oznámení v pondělí večer posprejovali jeden z pilířů Karlova mostu v Praze. Policie je podezřívá z poškození cizí věci, škoda zatím nebyla vyčíslena. Podezřelým hrozí až tři roky vězení. ČTK to dnes řekli mluvčí pražské policie Jan Rybanský a mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Muže přímo při činu zadrželi strážníci. "Ve večerních hodinách přijala městská policie oznámení o poškozování jednoho z pilířů Karlova mostu. Konkrétně se mělo jednat o sprejerství," uvedla Seifertová.

Hlídka podle ní dorazila na místo bez zapnutých majáků tak nepozorovaně, že se dvojice sprejerů nezmohla vůbec na nic. "Stačila pouze zákonná výzva a oba pachatelé zůstali stát, nepokusili se ani o útěk, ani odhodit sprej, který jeden z nich držel v ruce. Ten druhý popíjel pivo z plechovky," popsala mluvčí.

VIDEO: Strážníci @MP_Praha v pondělí večer zadrželi dvojici cizinců, kteří posprejovali pilíř Karlova mostu. Zadržené muže předali @PolicieCZ . Policisté se teď celým případem zabývají. https://t.co/YPw4zJ3KGV pic.twitter.com/sK2abeNzJ4

— Týdeník Policie (@TydenikPolicie) July 15, 2019

Nasprejovaný obrazec je podle Seifertové přes pět metrů dlouhý a dva metry vysoký. "Zda ho vytvořili pachatelé rukou nedílnou, nebo byl muž s pivem pouze pozorovatel, je nyní předmětem šetření," dodala.

Cizinci jsou podle Rybanského v policejní cele, zadrženi byli v pondělí kolem 21:30. Informace, že by padlo obvinění, mluvčí zatím neměl.

Případ odsoudil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). "Posprejovat Karlův most, to je naprosté kulturní barbarství," napsal na twitteru. Je dobře, že byli pachatelé chyceni a ponesou odpovědnost, Praha nabízí mnoho legálních graffiti ploch, nelegální sprejerství proto nebudeme tolerovat, dodal.

Témata:  krimi vandalství Praha - Karlův most

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy