Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš a Brabec vypouštěli kriticky ohrožené "sysle"

Richard Brabec (ANO)
Richard Brabec (ANO)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR se snaží v záchranném programu vrátit do přírody sysly, kdysi běžní hlodavci z ní totiž téměř vymizeli. Několik syslů dnes u obce Raná na Lounsku vypustili také premiér Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec (oba ANO), aby tak záchranný program podpořili. Letos zde bude vypuštěno na 80 syslů, původem jsou z českých zoologických zahrad i z chovů v Německu.

"Pro vypouštění syslů vybíráme taková místa, kde tato zvířata dříve žila a kde jsou i dnes vhodné podmínky. Doufáme, že se tu postupně rozmnoží a propojí se s rozsáhlou syslí kolonií na nedaleké Rané. Pro přežití syslů v naší přírodě je klíčové zabezpečit potřebnou péči tam, kde v současné době žijí. To znamená vhodným způsobem hospodařit, především pravidelně kosit trávu či spásat," uvedla Jitka Matoušová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Jsem vážně rád, že jsme dneska mohli pomoci kolegům ochranářům s vypouštěním kriticky ohrožených syslů do přírody. Na Lounsku díky našemu záchrannému programu vytváříme populaci, která by zde mohla být v příštích letech soběstačná. pic.twitter.com/ng9MyvWHWt

— Richard Brabec (@RibraRichard) July 23, 2019

Premiér i ministr Brabec si dnes vypouštění syslů vyzkoušeli. Znamenalo to nejprve vyvrtat asi půlmetrovou šachtu do země, o což se postaral ministr Brabec. Pak už střídavě premiér i ministr ručně vypouštěli sysly do děr, které pak ucpali senem a kůlem. Podle ochránců přírody jde o nejúčinnější způsob vypouštění, protože sysel se z díry vždy dokáže vyhrabat a má v ní i potravu na první dny.

Díky záchrannému programu se podařilo počet syslů v Česku zdvojnásobit, přesto se odhaduje jejich počet na pouhých 6500 jedinců, uvedl Pavel Pešout, náměstek ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Podle Babiše byla ale hlavním tématem jejich dnešní společné cesty do Ústeckého kraje zejména voda a snaha o její udržení v krajině. Proto cesta začala v obci Velemín, která získala dotaci na vrty, jež zajistí dostatek vody. Podobnou pomoc nabízí stát i dalším obcím.

Témata:  Andrej Babiš Richard Brabec Ústecký kraj

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.