Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivisté vytáhli proti Zemanovi, na Hradčanském náměstí byl rozruch

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Zhruba dvě stovky lidí se dnes sešly na pražském Hradčanském náměstí u sochy Tomáše Garrigua Masaryka, aby vyjádřily nesouhlas s jednáním prezidenta Miloše Zemana. Podle organizátorů protestu prezident několikrát porušil ústavu, naposledy otálením s odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) z funkce ministra kultury. Demonstraci pořádali fotograf Tom Rimpel, aktivista Ray Baseley a překladatel a bývalý diplomat Fedor Bruoth. Mezi řečníky vstoupil například religionista Hayato Okamura nebo právník a bývalý poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda.

"Akce je pořádána jednak po výzvě Milionu chvilek, aby byli občané aktivní a nenechávali to na jedné aktivistické skupině. Zdá se nám, že porušování ústavy prezidentem republiky je jeden z kroků k tomu, aby získal absolutní moc v zemi," řekl Bruoth.

Spolek Milion chvilek letos po celé zemi organizoval demonstrace za nezávislost justice a proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO).

"Sledujeme a fandíme ústavní žalobě, kterou inicioval senátor Láska. Víme, že to může zůstat někde v šuplíku, roky se lidé cítili bezmocní z právního hlediska, ale pojmenování problému je první krok," uvedl Bruoth.

Autoři tzv. ústavní žaloby se sami usvědčují z ústavního nevědomí. Předseda vlády v tomto případě navrhl prezidentu republiky v souladu s Ústavou ČR variantní řešení jmenování ministra a prezident republiky v souladu s Ústavou ČR konal. Hrozná ostuda, co v Senátu vzniklo... pic.twitter.com/qRVLJVcCVU

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) July 23, 2019

Návrh ústavní žaloby na prezidenta je postaven na tom, že Zeman podle jejích tvůrců svými více či méně závažnými skutky ústavu porušuje. Konkrétně je v návrhu prezidentovi vytýkáno osm případů jednání, od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální zahraniční politikou ČR. Senát by měl návrh projednat ve středu vpodvečer.

"Když před sto lety Masaryk a další zakládali republiku, měli před očima křesťanský ideál, že to bude něco lepšího a vyššího než konstituční monarchie. Že dojde k uznání jednotlivců ze střední vrstvy, a ne hrstky bohatých. To, co předvádí pan Zeman a pan Babiš, je pohrdání prostými lidmi, námi občany," řekl Hayato Okamura. Svoboda vyzval senátory, aby při hlasování o ústavní žalobě nepolitikařili a dostáli své přísaze dodržovat ústavu České republiky.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Pražský Hrad

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy