Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Převážení uprchlíků? Past na české řidiče. Zdechovský varuje před podivnými inzeráty

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/
Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/
Foto: Facebook

Poslanec Evropského Parlamentu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) upozornil EuroZprávy.cz na případ českého řidiče kamionu, který převážel migranty z Belgie do Velké Británie, práci sehnal prostřednictvím inzerátu na internetu.

Řidič Luděk Vaculík zareagoval na inzerát na Bazoš.cz nabízející výdělek za převoz nábytku mezi zeměmi. Po příjezdu do Belgie mu však jeho zaměstnavatel řekl, že došlo ke změně nakládky. Místo nábytku pak český řidič vezl migranty.

Prošel třemi kontrolami ve Francii, ale na ostrovech speciálně vycvičený pes odhalil nelegální převoz lidí. Podle migrantů převážených Vaculíkem řidič o tom, co převážel věděl. Soud ho odsoudil na dva roky vězení.

Není prvním takto zadrženým Čechem. Před ním byl odsouzen i řidič z Česka Jiří Sagan, s nímž teď Vaculík sdílí věznici.

Případem se zabývá také europoslanec Tomáš Zdechovský. „Soud odsoudil pana Vaculíka na dva roky s tím, že se řidič odmítl odvolat. Budu proto usilovat o převoz do České republiky,“ uvedl Zdechovský na svých internetových stránkách.

„Pravděpodobně jde o činnost organizované skupiny původem z Balkánu, která dlouhodobě působí na území Francie a Belgie. Maximální obezřetnost od všech řidičů je proto skutečně na místě,“ varuje europoslanec Zdechovský.

Inzerce je cílena především na řidiče středoevropského původu. „Hlavní důvod je ten, že tu stále hodně lidí věří, že si na západě vydělá lehce peníze, což je mýtus,“ vysvětlil pro EZ europoslanec, proč by měli být k podezřelým inzerátům čeští řidiči obezřetní.

Témata:  Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) EU migrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy