Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Petříček a Zahradil v ostré výměně názorů. Ministr se důrazně ohradil proti kritice

Tomáš Petříček
Tomáš Petříček
Foto: Facebook

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) stojí za výběrem svých politických náměstků, kterými se podle Lidových novin (LN) mají stát pražští sociální demokraté Radek Hlaváček a Anita Grmelová. Novinářům dnes po jednání vlády řekl, že je přesvědčen, že budou velmi pracovití a aktivní, co se týče prosazování zadaných úkolů. Reagoval tak na kritiku europoslance ODS Jana Zahradila, který o víkendu na twitteru uvedl, že Petříček zamořuje ministerstvo stranickými kádry a svými kamarády.

"Skandální. Ministr Petříček dále zamořuje MZV stranickými kádry a svými kamarády. Po Aleši Chmelařovi nastupuje na pozici náměstka R. Hlaváček, předseda Mladých sociálních demokratů, samozřejmě přesvědčený eurofanatik. Všichni nakonec vyjedou jako velvyslanci. Média k této ostudné praxi mlčí," napsal v sobotu Zahradil.

"Je fascinující, jak tragicky neúspěšná pražská buňka celkově skomírající partaje v tichosti mává celou českou zahraniční politikou," doplnil o den později.

Skandální. Ministr @TPetricek dále zamořuje @mzvcr stranickými kádry a svými kamarády. Po A.Chmelařovi nastupuje na pozici náměstka R.Hlaváček, předseda Mladých @CSSD, samozřejmě přesvědčený eurofanatik. Všichni nakonec vyjedou jako velvyslanci. Média k této ostudné praxi mlčí.

— Jan Zahradil (@ZahradilJan) July 27, 2019

"Pan Zahradil by možná měl rozlišovat náměstky pod služebním zákonem a náměstky, které si ministr jmenuje na dobu svého působení na ministerstvu. Jsou to osoby, které s mým působením na ministerstvu také budou končit," řekl dnes Petříček. "Vybral jsem si osoby, kterým věřím, které znám, a jsem přesvědčen, že budou velmi pracovití a aktivní, co se týče prosazování úkolů, které jsem jim dal. Jedná se především o posílení veřejné a kulturní diplomacie a také o prosazování udržitelných rozvojových cílů. Oba dva náměstci mají věcnou agendu," dodal.

"Já vybírám především kariérní diplomaty. I jeden z těch náměstků je člověk, který pochází z ministerstva zahraničních věcí. Je to kariérní diplomatka, která na ministerstvu působí 17 let," dodal s odkazem na Grmelovou.

Osmadvacetiletý Hlaváček je předsedou Mladých sociálních demokratů, angažuje se v komunální politice ve třetím pražském obvodu. V květnu neúspěšně kandidoval za ČSSD do europarlamentu. Grmelová, která podle LN vstoupila do pražské buňky ČSSD teprve před několika měsíci, absolvovala v roce 2003 diplomatickou akademii ministerstva zahraničních věcí. Působila na velvyslanectví v Londýně a je odbornicí na Blízký východ.

V Černínském paláci dále působí pět odborných náměstků, kteří museli projít výběrovým řízením a podle zákona o státní službě je po nástupu nové vlády nelze svévolně odvolat. Vedle toho může mít každý ministr také dva politické náměstky, kteří spadají pod zákoník práce a nemají takovou ochranu jako odborní náměstci.

Témata:  Jan Zahradil Ministerstvo zahraničních věcí České republiky EuroZprávy.cz Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy