reklama

Schillerovou chce Babiš o nárocích ministerstva informovat, peníze podle něj scházejí na dofinancování evropských projektů, provoz příspěvkových organizací a na zvýšení platů. Předseda vlády zopakoval, že během vládních prázdnin nebude problematické nechat úřad bez ministra. Za nejdůležitější úkol v této době považuje jednání o rozpočtu, které zastane Schreier. Odborný náměstek Schreier (1978) přišel na ministerstvo s bývalým šéfem úřadu Danielem Hermanem (KDU-ČSL), s nímž dříve spolupracoval v Ústavu pro studium totalitních režimů.

Staněk odchází z ministerstva po ročním působení, je přesvědčen, že zanechává resort stabilizovaný. O Schreierovi řekl, že je obeznámen s chodem úřadu. "Zná priority, zná, kde nás tlačí bota," konstatoval. Dodal, že zastupující náměstek nebude loutkovým ministrem. Pověřen bude zastupováním ministra při jednání vlády, v Poslanecké sněmovně, ale nebude mít žádné kompetence člena vlády, protože je mít nemůže, řekl Staněk.

Během svého přibližně ročního angažmá na ministerstvu kultury Staněk nejprve sklízel kritiku za to, že on, respektive jeho práce není příliš viditelná. Poté, co před Velikonocemi odvolal dva ředitele příspěvkových organizací, mu odborníci i spolustraníci vytýkali zejména formu tohoto kroku. Sociální demokracie zprvu za Staňkem stála, část kulturní obce spjatá zejména s galerijní a muzejní scénou ale začala volat po jeho odvolání. Přidali se k ní i další kritici, třeba z řad nezávislých divadelníků, kterým vadil údajně nevyhovující systém podpory kultury v neziskovém sektoru.

S rozdělováním dotací a fungováním grantového systému se potýká téměř každý ministr kultury. Dotační systém nikdy neuspokojí všechny zájemce. Za spolupráci dnes Staňkovi poděkoval ředitel Národního divadla Jan Burian. "Panu ministru Staňkovi děkujeme za spolupráci, která se opírala o předvídatelný systém řízení Národního divadla. Je škoda, že se dosud žádný ministr kultury nepropracoval k důležitým systémovým legislativním a rozpočtovým změnám," sdělil Burian ČTK. "Ministr kultury je důležitá funkce pro podporu rozvoje duchovního stavu společnosti. Doufám, že si to uvědomují všichni, kdo rozhodují o vedení ministerstva kultury," doplnil.

"Je to rozhodnutí pana ministra, věřím, že ho má opřené o služební zákon a další zákonné předpisy," řekl šéf ČSSD Jan Hamáček. Poznamenal, že Schreier bude po nějakou dobu vykonávat na ministerstvu administrativní úkony, kompetence ministra ale mít nebude. "Je evidentní, že není možné dlouhodobě držet ministerstvo kultury bez ministra. Věřím, že se ta věc rychle vyřeší," dodal.

Zároveň řekl, že Schreier není zástupcem sociální demokracie. "Nominace našeho ministra leží na Pražském hradě," podotkl. Je přesvědčen, že on i premiér udělali vše pro to, aby byla dodržena ústava. "Jsme v unikátní situaci, nepamatuji si, že by někdy v historii ležel na Pražském hradě návrh na jmenování ministra a pan prezident ho odmítal jmenovat," zdůraznil. "Toto je snad poprvé, kdy je podle ústavy navržen člen vlády a prezident ho odmítá jmenovat," dodal.

Pokud prezident Miloš Zeman odmítne ministrem kultury jmenovat kandidáta sociální demokracie Michala Šmardu, řešení problému bude podle Hamáčka na premiérovi Andreji Babišovi.