reklama

"Veřejnost si zaslouží, aby polovina srpna bylo to poslední definitivní datum, kdy zazní definitivní slovo od prezidenta, kdy zazní definitivní slovo od premiéra, kdy zazní definitivní slovo od ČSSD," řekl dnes novinářům Fiala.

Zeman odvolal Staňka k dnešku po dvou měsících od doby, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) prezidentovi návrh podle požadavku ČSSD doručil. Fiala k Zemanovu kroku podotkl, že jde o polovičaté řešení proti smyslu ústavy. "Jestliže je odvolán jeden ministr, má být pověřen řízením jiný člen vlády, nebo jmenován ministr definitivní," řekl šéf ODS. Nynější řešení, které pokládá za absurdní a nepochopitelné, ukazuje na podle něho obrovskou neschopnost hlavních vládních protagonistů vymoci na prezidentovi, aby dodržoval ústavu.

Výborný považuje za zcela zřejmé, že stav na ministerstvu kultury bude od čtvrtka v rozporu se zákonem. "Žádné výmluvy kohokoli nepomohou. KDU-ČSL považuje za velmi nezodpovědné, když zákon nerespektují nejvyšší exekutivní orgány. Může to do budoucna způsobit i řadu správních sporů o platnost rozhodnutí ministerstva kultury," uvedl. Viníkem situace je podle něj prezident nerespektující ústavu a "slabý premiér" Babiš, který netrvá na jejím dodržování.

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura uvedl, že kabinet je kvůli účasti ČSSD nefunkční. "Pokud má někdo pocit, že v případě zastupování ministra Staňka došlo k porušení ústavy, nechť se obrátí na Ústavní soud. Hnutí SPD to činit nebude, jelikož za současné problémy má plnou odpovědnost ČSSD a premiér Babiš," uvedl. Babiš podle něj chyboval v tom, že s rozhádanou ČSSD vytvořil koalici.

Pospíšil označil pověření náměstka za nešťastné, za standardní by považoval jmenování nového ministra či dočasné pověření jiného člena vlády vedením resortu. "Náměstek nemůže plnit úkoly ministra, které má ministr z titulu člena vlády, může jen administrativně dočasně spravovat ministerstvo," řekl Pospíšil. Nešťastné je i to, že má náměstek vyjednávat s ministryní financí o rozpočtu. "Je to výsostně politická věc, není schopen dostatečně razantně hájit zájmy kultury," dodal.

Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že Staňkovo odvolání není řešením krize, pokud není současně jmenován nástupce. S odkazem na právníka Jana Kyselu řekl, že ministerstvo nemůže vést náměstek. "Opravdu nám nevadí porušování ústavy? A nemyslím, že se dá rozlišovat ministerstvo od ministerstva, které je důležitější. Prostě slabý premiér dosud nevyřešil z mého pohledu ústavní krizi ohledně kompetencí premiéra a prezidenta," napsal Rakušan ČTK.

Místopředseda ODS Martin Baxa považuje Staňkovo roční působení za neúspěšné. "Pan ministr nebyl pro řízení resortu kompetentní a problémům české kultury nerozuměl," uvedl. Baxa vytkl Staňkovi mimo jiné to, že v době ekonomického růstu nedokázal vyjednat pro kulturu žádné peníze navíc a nezvládl předložit návrhy hlavních zákonů, především památkový zákon a zákon o veřejnoprávních institucích v kultuře.