reklama

"V letošním roce postihla nákaza černým kašlem deset dětí mladších jednoho roku a onemocnění se nevyhnulo ani třem novorozencům, kdy zdrojem nákazy byli dospělí příbuzní, u kterých byl následně dávivý kašel rovněž potvrzen," uvedli na webových stránkách hygienici. U některých dětí byl průběh onemocnění natolik těžký, že skončily v nemocnici a bylo třeba u nich zajistit životní funkce.

Dávivý kašel, dříve nazývaný jako černý, je vysoce nakažlivá kapénková infekce. Onemocnění obvykle trvá šest až osm týdnů. Při typickém průběhu má tři stadia. Nejprve jde o rýmu a pokašlávání, kterou ve druhé fázi střídají četné záchvaty dráždivého kašle, které mohou vést až k apnoickým pauzám, tedy vynechání dechu. Ve třetí fázi přetrvává zvýšená dráždivost ke kašli, ale frekvence záchvatů se postupně snižuje.

Podle hygieniků je dávivý kašel, který patří mezi povinně hlášená a dlouhodobě sledovaná infekční onemocnění, na vzestupu v celém Česku. "Od začátku tohoto roku bylo na krajské hygienické stanice hlášeno celkem 630 onemocnění, přičemž v uplynulém roce ve stejném období bylo hlášeno téměř o polovinu méně onemocnění, to je 317 onemocnění," uvedli hygienici.

Mezi nemocnými bylo 55 dětí mladších jednoho roku, zatímco loni onemocnělo za celý rok 53 dětí této věkové skupiny. Hygienici v této souvislosti upozornili na potřebnost očkování, které podle nich snižuje pravděpodobnost těžkého průběhu onemocnění, zejména u malých dětí či imunitně oslabených jedinců.

"Je třeba si uvědomit, že výskyt onemocnění dávivým kašlem by bez celoplošného očkování populace byl mnohonásobně vyšší a těžké případy onemocnění by již nebyly ojedinělé," doplnili hygienici.