Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policii důvěřuje nejvíc Čechů za 22 let. Jak si stojí armáda a NATO?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Policii důvěřuje 72 procent lidí v Česku, nejvíc za 22 let, ukázal průzkum agentury STEM. V roce 1997 to byla čtvrtina. Armádě podle červnového průzkumu věří 75 procent a městské policii 59 procent lidí. Severoatlantické alianci důvěřuje 60 procent dotázaných, což je proti loňsku také zvýšení.

"Téměř tříčtvrtinová většina českých občanů důvěřuje Armádě ČR a Policii ČR, tyto instituce patří k nejdůvěryhodnějším institucím (a míra jejich důvěryhodnosti je téměř dvojnásobně vyšší než důvěra v instituce zákonodárné a výkonné politické moci)," napsali autoři průzkumu.

U policie je patrný postupný růst důvěry zejména od roku 2007, červnových 72 procent je navíc nejvyšší údaj v časové řadě STEM od dubna 1997. Loni v červnu policii věřilo 65 procent. "Ke zvýšení podílu důvěřujících (vůči policii) došlo hlavně mezi mladými lidmi do 29 let a pak také ve věkové skupině 30 až 44 let," uvedl STEM.

Nad polovinu se důvěra v policii poprvé dostala v roce 2001, poté se od roku 2004 držela u 40 procent. Výrazněji znovu začala růst koncem minulé dekády.

Důvěryhodnost české armády v čase rovněž posilovala, v roce 1997 byla třetinová. Od roku 2013 je na stabilní úrovni zhruba tříčtvrtinového podílu důvěřujících, uvedl STEM. Na nynějších 75 procent vzrostla od loňska o tři procentní body. Důvěra v městskou policii je těsně pod 60 procenty od roku 2014, na letošních 59 procent se od loňska zvýšila o procentní bod.

Do Vyškova právě nastoupilo 142 budoucích záložníků a dobrovolníků na šestitýdenní výcvik.Všem přejeme hodně štěstí a pevnou vůli!Další příležitost budete mít znova na podzim. Přidejte se k nám!#ArmadaCR #Pridejseknam #AktivniZaloha pic.twitter.com/aZalYeEhOb

— Armáda ČR (@ArmadaTweetuje) July 23, 2019

V míře důvěry v armádu, policii a městskou policii nejsou podle autorů průzkumu významné rozdíly v závislosti na pohlaví, věku či vzdělání. "Pouze v případě městské policie je míra důvěry vyšší mezi ženami (64 procent) než mezi muži (54 procent)," dodali. Ze stoupenců politických stran armádě poněkud méně často důvěřují sympatizanti TOP 09, SPD a KSČM, policie má nízkou důvěru mezi stoupenci Pirátů a TOP 09.

Důvěra v NATO v českém veřejném mínění podle výzkumů STEM neprochází výraznými výkyvy, stabilně se pohybuje na mírně nadpolovičním podílu. Šedesát procent letos v červnu je nárůst z loňských 57 procent. Důvěra v NATO je od roku 2009 trvale vyšší než důvěra v Evropskou unii, upozornil STEM.

Severoatlantické alianci výrazně víc než ostatní skupiny podle vzdělání věří vysokoškoláci, z hlediska věku je mírně nižší, i když stále nadpoloviční, podíl důvěřujících mezi lidmi nad 60 let. Jasná většina věří NATO mezi sympatizanty Pirátů, ODS, lidovců, STAN a TOP 09, naopak nedůvěra jasně převažuje u stoupenců KSČM a SPD.

Průzkumu STEM se mezi 14. a 30. červnem 2019 zúčastnilo 1004 lidí starších 18 let.

Témata:  Policie ČR Armáda České Republiky NATO (Severoatlantická aliance) průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy