Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečasová je nevinná, soud ji zprostil obžaloby

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1
Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Jana Nečasová (Nagyová) je nevinná. Obvodní soud pro Prahu 1 ji zprostil obžaloby ze zneužití Vojenského zpravodajství. Trestu se vyhnuli také tři vojenští důstojníci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek, kteří byli souzeni společně s Nečasovou.

Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat. Jana Nečasová si dnešní rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 vyslechnout nepřišla, z jednání se omluvila. Všichni tři bývalí zpravodajci naopak dorazili.

Kauza vedla před třemi lety k pádu Nečasovy vlády, Nečas se později rozvedl a Nagyovou si vzal za manželku. Čtveřice obžalovaných vinu od počátku odmítá. Zpravodajci se hájí tím, že Radku Nečasovou nesledovali, ale prováděli takzvané kontrasledování kvůli obavám z toho, že premiérově rodině hrozí nebezpečí. Nečas jako svědek vypověděl, že Vojenskému zpravodajství zadal úkol on sám, Nagyová prý jen zprostředkovávala komunikaci.

Zprošťující verdikt se týká údajného sledování jak Radky Nečasové, tak i dvou zaměstnanců z Úřadu vlády.

Soudkyně Helena Králová čtyři obžalované osvobodila už minulý rok s tím, že se trestný čin nestal. Městský soud v Praze pak ale vyhověl odvolání žalobců a vrátil věc k doplnění dokazování. Mimo jiné zpochybnil Nečasovu výpověď, když poukázal na to, že bývalý premiér může být motivován snahou pomoci své současné ženě.

Témata:  kauza Nagygate Jana Nagyová vojenské zpravodajství

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.