Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maso je drahé kvůli prodeji vepřína v Letech? Výrok Filipa vyvolal bouři

Existuje ve straně zdravá sebereflexe? Zatím to spíše vypadá, že ani její náznaky.
Existuje ve straně zdravá sebereflexe? Zatím to spíše vypadá, že ani její náznaky.
Foto: Facebook

Předseda KSČM Vojtěch Filip okomentoval snahu vybudovat pietní místo v Letech u Písku, kde byl jeden z nacistických pracovních táborů a kde zemřelo několik stovek lidí. Komunistický režim zde vybudoval vepřín, na který vzpomínal i Filip.

„Připomínám všem, kteří se rozčilují nad stále zvyšující se cenou vepřového masa, že vláda ČR vedená B. Sobotkou vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30% naší spotřeby, to byl zločin,“ posteskl si komunistický předseda nad produkcí vepřového masa.

Reakce na provokativní výrok na sebe nenechala dlouho čekat. Ztěžovat si na nedostatek vepřového v kontrastu k budování pietního místa připadá řadě politiků skandální.

„Nestoudná drzost! A to ve dnech, kdy připomínáme tragické výročí největšího vyvraždění osvětimských Romů - v noci z 2. na 3. srpna 1944 tam nacisté zabili 2 897 Romů ze 14 zemí,“ napsal na Twitteru poslanec Martin Baxa (ODS).

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný upozornil, že jeden vepřín skutečně ceny masa neovlivuje.„Ševče drž se svého kopyta! Pan předseda Filip by neměl komentovat to, čemu zjevně nerozumí. Ale na tu nesmyslnost toho výroku nemusím být ani zemědělec ani ekonom. Tohle dá selský rozum,“ uvedl lidovec.

Vyjádření odsoudili i sociální demokraté, kteří stáli v čele vlády v době zrušení vepřínu v Letech. „Vyjádření předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je odporné! Místo bývalého koncentračního tábora, kde zahynulo několik set lidí, včetně desítek dětí a kojenců, by mělo být pietní. Šlo o dobrý krok vlády ČSSD,“ píše se na oficiálním twitterovém účtu strany.

Problém okomentoval i místopředseda ČSSD Michal Šmarda. „1997:šéf ČSSD M.Zeman označil váhání s výkupem Letů za zbabělost. Cena? 600 mil.Kč.‬ ‪2017:Vláda ČSSD pietní místo vykoupila o 200 mil.levněji.‬ ‪2019: Komunisté to zpochybňují a plivou na památku obětí nacismu. Ukazují tím blízkost dvou nejstrašnějších ideologií 20.století,“ sdělil na Instagramu roli současného prezidenta kandidát na ministra kultury.

Témata:  Vojtěch Filip KSČM koncentrační tábor Lety

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy