reklama

Duhovým pochodem vyvrcholil týdenní festival s tématikou leseb, gayů, bisexuálů a translidí (LGBT). Na pořádek dohlížely desítky policistů.

Průvod se dopoledne začal řadit v horní části Václavského náměstí, do pohybu se dal kolem 12:45. Ulicí Na Příkopě mířil k náměstí Republiky, pokračoval Revoluční a Řásnovkou přes Dvořákovo nábřeží a Čechův most ke schodům a po nich nahoru na Letnou.

Již druhým rokem vyjely v čele průvodu tři duhově ozdobené vozy Mini Cooper, ve kterých se vezou osobnosti oceněné titulem Maršál nebo Maršálka za podporu a prosazování rovných práv pro komunitu LGBT. Letos titul připadl herci Jiřímu Hromadovi, který léta stál v čele gay hnutí v Česku a přispěl k prosazení zákona o registrovaném partnerství. Maršálkou je pak poslankyně ANO Karla Šlechtová a druhým maršálem romský aktivista David Tišer.

zdroj: YouTube

Za nimi šla také velká "bílá zóna", se svatebním kočárem. "Tu zorganizovala iniciativa za manželství pro gay a lesbické páry Jsme fér! Každý, kdo má bílé tričko, bílé šaty, je prostě oblečený do svatebního, může se připojit a podpořit Jsme fér!," uvedla mluvčí festivalu Prague Pride Bohdana Rambousková.

Kampaň podle ní začala v roce 2017, zákon se podařilo předložit loni v létě. Poté ale poslanci a poslankyně projednávání odložili."My věříme, že třeba i ta dnešní účast v tom bílém sektoru Prague Pride ukáže, že téma společnost zajímá a že by se k němu měla Sněmovna vrátit," dodala mluvčí festivalu.

Duhový pochod se konal poprvé v roce 2011. Tehdy vyvolal bouřlivé reakce konzervativců, podle nichž byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu. Pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něhož bylo nutné proti tomuto jevu bojovat.

Protesty ale slábly a v minulých ročnících podél trasy protestovaly pouze skupinky extremistů. Od účastníků je oddělili policisté, na místě byl policejní antikonfliktní tým. Letos protesty nahlášeny nebyly. Na Václavském náměstí se však objevily skupiny lidí, kteří s průvodem nesouhlasí. Dorazily s transparenty odkazujícími k Ježíšovi a s vlajkami, podle kterých by se účastníci pochodu měli bát božího hněvu.

Festival letos připomíná historii hnutí za práva LGBT. Spolek Prague Pride, který přehlídku a pochod pořádá, spolu s dalšími organizacemi podporuje uzákonění manželství i pro gaye a lesby.