Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novela by měla zarazit soudění o nemovitosti, které stát převedl na obce

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Skupina poslanců předložila novelu zákona, podle které se už stát nebude moci soudit o nemovitosti, které v minulosti převedl na obce. Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci.

Rozhodující by byl zápis v katastru nemovitostí. Předloha by vyloučila možnost soudního přezkumu, zda byly splněny zákonné podmínky převodu majetku na obce.

Problém spočívá podle autorů v tom, že zákonodárce předpokládal jako podmínku pro přechod majetku jen formální právo hospodaření obcí nebo někdejších národních výborů. Soudy ale podle nich začaly podmínku vykládat tak, že obce nebo národní výbory musely s tímto původně státním majetkem skutečně hospodařit - tedy nejen jej evidovat, ale také o něj pečovat, chránit a využívat.

"I když tedy obce tento majetek mají většinou již více než 20 let zapsaný v katastru nemovitostí na svém listu vlastnictví, může stát tento stav s oporou v judikatuře soudů kdykoli zpochybnit a domoci se určení svého vlastnictví," uvedli autoři z řad poslanců ČSSD, ANO, TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu v důvodové zprávě.

Dotýká se to podle nich mnoha města včetně Prahy a Brna zejména v souvislosti s nároky bytových družstev na bezplatný převod státních pozemků pod domy a v jejich okolí.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových podle důvodové zprávy eviduje od roku 2011 do konce loňského roku 172 soudních sporů o majetek v odhadované účetní hodnotě přes 319 milionů korun. Ve stejném období soudy pravomocně rozhodly 78 sporů, v 66 z nich byl stát úspěšný a získal zpět majetek zhruba za 152 milionů korun. Žaloby nejsou vyloučeny u dalších více než 600 nemovitostí, uvedli předkladatelé.

Témata:  nemovitosti obce Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.