Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečasová s manželem probírala vše. Mluvila mu i do politiky, ukazují odposlechy

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1
Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Soud v pátek nepravomocně osvobodil manželku bývalého premiéra Janu Nečasovou v kauze zneužití vojenské rozvědky. Ani zásadní důkazy - tedy odposlechy - soudkyni nepřesvědčily o tom, že by Nagyová premiéra nějak ovládala nebo že by sama rozhodovala. Některé peprné komentáře přitom jasně deklarují, kam až si bývalá šéfka kabinetu dovolí zajít a co všechno mohla ovlivnit.

Bývalý premiér Petr Nečas svou manželku brání, co to dá. Jde vidět, že temperamentní Jana na něj má pořádný vliv, jak moc velký a jestli bývalá šéfka jeho kabinetu mohla ovlivňovat i jeho rozhodování coby předsedy vlády, už ale bylo na posouzení soudkyně Králové. K dispozici měla tyto odposlechy:

JN: Lítám jako kráva. Pak mi řekneš... Vždyť i ten Tluchoř to poznal.PN: Já jsem řekl, ať...JN: Ty jsi normální primitiv, ty. S tou svojí krásnou, tlustou, to běháš, vole. S tou svojí blbkou, vole.

Z tohoto úryvku se může zdát, že jejich vztah není zrovna harmonický. Nenechte se ale mýlit. I vyznání lásky u soudu zaznělo - a to také formou pořízené nahrávky.

PN: Strašně se mi stýská.JN: Bože, můžeš přijet......PN: Jaňulko, já Tě miluju.JN: Já ti to zrovna chtěla zavolat. Ted už ti to říkat nebudu.PN: Dobře.

Nejde ale ani tak o milostné rozhovory, jako o odposlechy dokazující, že Nagyová Nečasovi mluvila do politiky - a to i přes to, že k tomu neměla žádné pravomoci. Výborným příkladem je rozhovor, ve kterém chce Nagyová dostat do čela Nejvyššího kontrolního úřadu Ondřeje Páleníka, který je spolu s ní nyní obžalovaný.

PN: Ale Páleníka nikdo nezná. Nikdo ho nespojuje s námi.JN: Tak mi řekni, co se stalo a nedělej ze mě vola. Řekni mi, kdo ti volal, řekni mi, s kým si mluvil a já budu vědět."...JN: Jako rozumíš, ty potřebuješ někoho, kdo potom nepošlape třeba i po těch našich jakoby kamarádech.

Nečasová nakonec byla v kauze zneužité vojenské rozvědky osvobozena. Jestli ale vynášela informace tajných služeb, není jasné. Stejně tak se po třech letech k soudu ještě nedostaly hlavní části kauzy - politická korupce a údajné propojení politiky s organizovaným zločincem.

Stále tak není jasné ani to, jestli v případě pádu Nečasovy vlády došlo k trestnému činu, nebo k morálnímu selhání.

Témata:  kauza Nagygate Jana Nagyová

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.