Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec EU nenastává. Vystoupení Česka z EU je nesmysl, varují analytici

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Praha - Velká Británie odchází z Evropské unie a začínají se objevovat debaty o možném konci této organizace. Think tank Evropské hodnoty ale tvrdí, že žádný krach EU nenastává.

"Vstupujeme do nové éry poválečného vývoje. Rozhodnutí Velké Británie opustit Evropskou unii zásadním způsobem mění status quo v Evropě, nejen z hlediska institucionálního uspořádání, ale zejména politicky. V žádném případě se nejedná o konec Evropské unie, ale jde o výzvu k zásadní změně přístupu k evropské integraci. Největší chybou by nyní byla snaha využít odchodu euroskeptické Británie ke snaze o větší integraci a federalizaci. To by pouze vedlo k posílení odstředivých tendencí a v důsledku k odchodu dalších států," tvrdí analytici think tanku.

"Radikálně euroskeptické strany a politici ve všech státech Unie začnou požadovat referendum o vystoupení, někteří to budou nabízet jako svůj předvolební slib. Seriózní strany by proto měly zahájit a vést debatu o reformě EU a případně i úpravě podmínek členství ve svých zemích," dodávají.

"Představitelé evropských institucí a členských států by měli opustit koncept „stále užší unie", pokud chtějí zabránit dalším referendům o vystupování. Vícerychlostní integrace by měla být nejen uznanou realitou, ale i preferovanou cestou, jak udržet všechny státy s různými zájmy a různou dynamikou domácí politické debaty v jednom klubu," píší v analýze.

"V zájmu všech států Evropské unie je vyjednat s Velkou Británií co nejtěsnější vztahy včetně jejího setrvání na vnitřním trhu. Snaha o exemplární potrestání „dezertéra" by z dlouhodobého hlediska nikomu neprospěla," píší analytici.

"Otevírání debaty o vystoupení České republiky z EU je nesmyslné. Česko profituje ze svého členství na vnitřním trhu a dalších oblastech hospodářské spolupráce a EU je pro něj spolu s NATO i geopolitickou kotvou vůči snahám Ruska rozšiřovat svou sféru vlivu. Na místě je ovšem seriózní diskuse o zapojení do některých politik EU, kde by si ČR mohla vyjednat opt-out. Příkladem může být Společný evropský azylový systém," dodávají.

Témata:  Brexit Evropské hodnoty Velká Británie EU

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy