reklama

František Ringo Čech neskrývá z odchodu Velké Británie z Evropské unie nadšení. Podle svých slov má z hlasování Britů velkou radost. "Angličané ukázali cestu a Evropská unie se musí změnit," řekl serveru EuroZprávy.cz. "Držme se Británie," dodal zpěvák a umělec s tím, že na kulturním dění v České republice se Brexit nijak nepromítne.

Podle režiséra Zdeňka Trošky se tento výsledek dal očekávat. "Protože se EU už chovala jako diktátor a postupně vytvořila stav skoro protektorátní. Každý stát si i v tomto spolku (EU) musí udržet a zachovat svou národní identitu, svou kulturu, své vlastní zájmy. Příkazy a zákazy se nic nezmůže; lidi už nejsou cínoví panáčci, kterými může kdokoli a jakkoli posunovat. Británie dostala jako první stát rozum a odvahu vystoupit z evropského chaosu a blázince, který přes rok a půl řešil - neřešil otázku nechtěné migrace. A jak, to vidíme všichni jasně," sdělil serveru EuroZprávy.cz Troška.

"Británie udělala správně. I když bude muset nějaký čas čelit podrazům a klackům házeným bývalými partnery pod nohy, aby jí ukázaly, jak chybovala a zač je toho loket, ale ona se nedá. Přežila Hitlera, přežije EU také. Jako opětně svrchovaný stát i bez členství v EU bude dál dobře a v pohodě spolupracovat S ostatními státy jako tomu bylo i předtím. Nemyslím, že by Česko jejím odchodem z EU nějak výrazně tratilo. Chleba levnější nebude tak jako tak," dodal známý režisér.

Moderátorka a politička Jana Bobošíková poblahopřála Britům k odvaze a statečnosti. "Doufám, že i u nás zvednou občané hlavy a řeknou dost unijnímu diktátu. Brexit vítám, naši zemi rozhodne nepoškodí, naopak, otevře občanům nejen u nas, ale i v celé EU oči a zbaví je strachu vzepřít se diktátorským a kryptoktratickým metodám eurounijních elit, které nemají s demokracií a se svobodou už dávno nic společného," uvedla pro EuroZprávy.cz Bobošíková.

Moderátor Roman Šmucler si není jistý, zda má kvůli brexitu odstoupit britský premiér, tvrdí ale, že by určitě mělo odstoupit vedení EU včele s J.C.Junckerem. "Na Británii bylo při vyjednávání tvrdé (nemysleli si, že je Brexit možný), což jim jindy moc nejde. Odmítli EU reformovat a přichází její zmenšení, možná zánik. Teď bude EU potřebovat akceschopné vedení. Jak jsem psal dříve, neznám Brita, který nechtěl Brexit, překvapení to není, ale změny čekají i ČR (například už roky se odsud Britové stahují) a naše lidi v UK. V Británii jsem byl doma jako třeba na jižní Moravě, je třeba si zvyknout, že už jsem tam cizincem," podotkl na sociální síti.

Textař a skladatel Michal Horáček také přiznal, že Britští voliči rozhodli jak rozhodli. "Jinak, než předvídaly "vědecké" průzkumy sociologů, jinak než velkým investorům hlásily jejich vlastní modely, jinak než předpokládaly trhy. Začínám číst "vysvětlení": Zdravý rozum prohrál! Byli to hloupí, nevzdělaní a zmanipulovaní lidé, kteří nic nepochopili, kteří sebe i ostatní uvrhli do polízanice, jejíž následky nelze ani odhadnout, ale drahé to určitě bude... Kde se bere ta nekonečná arogance?" ptá se.

"Britové zvolili svobodu oproti otroctví a eurototalitě a ukázali nám, že se opravdu nemusíme chovat jako bezhlavé stádo a možnost volby existuje. Ale ta masírka eurohujerů napříč celou Evropou byla neuvěřitelná. Snažili se vyvolat dojem, že jiná možnost než zůstat v EU neexistuje, i kdyby měla začít válka. Od nesmyslných kurzů sázkových kanceláří počínaje. Gratuluji Británii k udržení samostatnosti. A co my? Dají nám naši politici také možnost svobodné volby nebo u nás frau Makrela naplánuje vojenské cvičení?" uvedl na sociálních sítích zpěvák a rocker Aleš Brichta.

Jedna z ikon české hudební scény Karel Gott se k situaci pro server EuroZprávy.cz vyjádřil slovy: „Z mého pohledu zpěváka vidím aktuální situaci následovně: předtím, než se Evropa spojila v EU, tak švédská rocková skupina Europe vypustila první vlaštovku písní The Final Countdown (Poslední odpočítávání, pozn. redakce). My, Evropané, se dnes, po těch letech, nacházíme v situaci, kdy je tento termín „the final countdown" opět aktuální. Bohužel, v opačném smyslu."

Podle spisovatele a publicisty Ondřeje Neffa vykročila Británie zcela neznámým směrem. "Odchodu Británie z Unie velmi lituji. Mimochodem, celý ten proces velmi potvrdil moje pochybnosti stran referend - kdy percentuálně malé množství voličů dokáže přehodit historické kormidlo proti vůli takřka stejného bloku voličů. Referendum bylo založené na emocích a celá země vykročila zcela neznámým směrem s nevypočitatelnými důsledky. Česka se to vše týká jako celé Evropy a rozhodně nám to nijak neprospělo. Kulturní oblast to zasáhne, pokud bude nějak omezen pohyb osob - já toto sice nepředpokládám, nicméně vyloučené to není," sdělil serveru EuroZprávy.cz.