Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skotsko bude usilovat o samostatnost, a co Česko?

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Praha - Vystoupení Velké Británie z Evropské unie může v konečném důsledku vést k rozpadu Spojeného království, nebo alespoň k dalšímu pokusu Skotska o získání nezávislosti.

Ovlivní též situací v dalších zemích Evropy. Už nyní se potvrzují očekávání, že Brexit zvedne sebevědomí nacionalistům a euroskeptikům v řadě dalších zemích EU.

V České republice je pro tuto chvíli referendum o vystoupení z EU málo pravděpodobné, chybí tu výrazná politická síla, která by o něj aktivně usilovala. Bookmakeři Fortuny prozatím hodnotí české referendum jako málo pravděpodobné, a to i ve střednědobém výhledu (do konce roku 2017).

„Camerone, Camerone, do roka a do dne zvu Anglii na Boží súd, volá už od rána skotská premiérka. Nejspíš budeme brzy svědky dalšího pokusu o získání nezávislosti Skotska, otázka je, nakolik bude úspěšný. Výsledek bude ovlivněn tím, jaké podmínky si nyní Velká Británie ve vztahu k EU vyjedná, a také zda Unie ukáže ochotu k vlastním reformám," říká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Témata:  Brexit Skotsko czexit

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy