reklama

V nemocnici v Mladé Boleslavi chybí zhruba 30 lékařů a 60 sester. Kvůli nedostatku personálu už museli uzavřít celé jedno patro interního oddělení. Další oddělení na interní klinice museli uzavřít například i v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Kvůli nedostatku personálu z něj udělali denní stacionář, kam docházejí pacienti jen ambulantně.

"Jich pořád chybí kolem 70ti, je to takový setrvalý stav, už více jak rok," vysvětlil mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Praha Filip Brož. "Nedostatek sester a lékařů obecně už v Česku začíná být alarmující. To číslo se u všeobecných sester blíží přibližně tisícovce," uvedla předsedkyně České asociace sester Martina Šochmanová.

Část další interny se uzavírá v nemocnicích v Domažlicích a Klatovech. "Personál nemocnic si vybírá dovolené a nejsou dostatečné personální rezervy," řekl TV Nova mluvčí nemocnice v Domažlicích a Klatovech Jiří Kokoška. Obě nemocnice musí navíc v létě omezit plánované operace, aby lékaři stačili provádět akutní zákroky.

Děčínská nemocnice omezuje dětské oddělení. Akutní pacienty budou sanitky vozit do Ústí nad Labem. V Děčíně jsou totiž jen tři lékařky, které často slouží i 36 hodinové směny. Vedení krajských nemocnic se k omezení dětského oddělení v Děčíně odmítlo na kameru vyjádřit, uvedlo pouze, že na oddělení chybí čtyři lékaři a jedna sestra.

Lékaře, kteří odcházejí do zahraničí za lepšími výdělky nebo si otevírají vlastní praxe, zatím nemá kdo nahradit.