Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet trestných činů v Česku klesá. Mohla za dřívější kriminalitu Klausova amnestie?

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Počet trestných činů v ČR se od posledních krajských voleb v roce 2012 snižuje. Loni jich policisté v celé zemi zaznamenali zhruba 248.000, o 56.000 méně než v roce 2012.

Kriminalita rostla pouze v roce 2013, policie to přičítá amnestii tehdejšího prezidenta Václava Klause. Objasněnost se zlepšila až na loňských 50,9 procenta. V počtu trestných činů na 1000 obyvatel jsou na tom mezi kraji nejhůře Ústecký a Liberecký, tedy severní Čechy, zjistila ČTK.

V Ústeckém kraji se loni stalo 21.061 trestných činů, což je v průměru 25,58 na 1000 obyvatel. Tamní policisté řešili v uplynulých čtyřech letech některé mediálně známé případy. Patří mezi ně třeba vražda vlivného člena ČSSD Romana Housky nebo obvinění bývalé zdravotní sestry Věry Marešové z vraždy několika pacientů. Policie v kraji se také zaměřuje více na boj s výrobou a distribucí drog, zřídila speciální Toxi tým s padesátkou policistů.

V sousedním Libereckém kraji bylo loni 11.154 trestných činů, v průměru 25,4 na 1000 obyvatel. V kraji od roku 2013 přibylo několik desítek policistů, aktuálně jich je 1308. V Liberci se ale stále nepodařilo zřídit plnohodnotný krajský soud, ve městě je jen jeho pobočka. O vznik soudu usilují regionální politici přes deset let. Podporu sice našli u prezidenta Miloše Zemana, vládu ani parlament ale nepřesvědčili.

Vlastní krajský soud nemá ani Karlovarský kraj, který dlouhodobě vykazuje nejvyšší objasněnost trestných činů v ČR. V uplynulých čtyřech letech to bylo od 68 bezmála do 73 procent. Jako region sousedící s německými státy Bavorsko a Sasko se ale potýká s výrobou drog, které se z velké části distribuují do Německa.

Témata:  Policie ČR kriminalita trest Václav Klaus

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy