Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo obrany nakoupí vojákům nové drony

Martin Stropnický, ministr obrany ČR
Martin Stropnický, ministr obrany ČR
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - Ministerstvo obrany koupí malé průzkumné drony. Za 12 kusů bezpilotních průzkumných prostředků plánuje zaplatit asi 51 milionů korun bez DPH.

Současné drony, které čeští vojáci využívají, jsou podle úřadu na hranici technické životnosti. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Informace o zakázce dostane v pondělí vláda.

"Předmětem veřejné zakázky je pořízení čtyř kusů kombinovaných kompletů mini bezpilotních průzkumných prostředků. Každý komplet se skládá ze tří kusů bezpilotních prostředků včetně dalšího vybavení," uvedl Medek.

Součástí vybavení tak podle něj jsou denní kamery, infračervené senzory nebo pozemní řídicí stanice. V dodávce by mělo být podle požadavků ministerstva i přepravní vybavení, počáteční sada náhradních dílů nebo zaškolení obsluhy.

Nové stroje by měli vojáci dostat do poloviny letošního prosince. Nákup chce obrana zajistit prostřednictvím alianční agentury NSPA.

Témata:  Ministerstvo obrany České republiky "bezpilotní letouny ""drony"""

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy